Zaev ne dozvoljava izbore u Severnoj Makedoniji ako se ovaj zakon ne usvoji

Autor: Tanjug, Republika

Svet

04.02.2020

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider vladajuće političke partije u Severnoj Makedoniji, Socijaldemokratskog saveza, Zoran Zaev rekao je da će prevremeni parlamentarni izbori u toj zemlji biti odloženi ukoliko se prethodno ne usvoji Zakon o javnom tužilaštvu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoran Zaev: Zakon o javnom tužilaštvu je deo agende koja treba da se završi

Zaev je rekao da, ukoliko VMRO-DPMNE, DUI, DPA, Pokret BESA, DOM, LDP i stranke Srba, Roma i Turaka žele da se izbori održe 12. aprila kada je i planirano, treba usvojiti zakon o javnom tužilaštvu jer je tako dogovoreno, preneo je portal Plusinfo.

Zakon o javnom tužilaštvu, ratifikacija Protokola o prijemu u NATO, kao i zakon o odbrani su deo agende koja treba da se završi, kaže Zaev i dodaje da su to dogovorile sve stranke pre raspuštanja Sobranja 12. februara.

- Ako neko to prekrši, onda se raspuštanje Sobranja i raspisivanje izbora neće dogoditi - jasan je Zaev.

RepublikaFoto: Tanjug/F. NASKOVIĆ
Neizvesna vremena pred Severnom Makedonijom

Tehnički premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski juče je izjavio da ne veruje da će biti odlaganje izbora, ali, kako je kazao, ukoliko se to dogodi, biće održani mesec ili dva kasnije.

Sa druge strane, za opozicioni VMRO-DPMNE prihvatljivo je zakonsko rešenje do kojeg će doći ekspertska javnost koja je bila uključena u javnu debatu o zakonu o javnom tužilaštvu.

"Potrebno je kvalitetno zakonsko rešenje, a ne ovakvo kakvo vlast gura na mala vrata", rekao je Mickoski

Prevremeni parlamentarni izbori u toj zemlji bi trebalo da se održe 12. aprila. Kako bi se ispunili zakonski uslovi 2. januara je formirana i tehnička vlada u kojoj ministarska mesta imaju i funkcioneri iz opozicije u cilju sprovođenja fer i poštenih izbora.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading