Očajnički potez: Milo podmeće demonstracije da bi skrenuo pažnju s litija

Autor:

Svet

03.02.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović u očaju je otkad su litije za odbranu srpskih svetinja preplavile državu, pa je smislio novu prevaru kako bi se politički ovajdio od tih protesta.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Milo Đukanović

Naime, nekoliko stotina ljudi okupilo se u subotu uveče na protestu u Podgorici pod sloganom "Mora da ide", a glavni zahtev navodno je bila ostavka Đukanovića, koji je istaknut kao glavni izvor problema u državi. Međutim, kako saznaje Srpski telegraf iz odlično obaveštenih izvora, ovaj protest organizovao je sam crnogorski lider da bi miran otpor bezumnom Zakonu o slobodi veroispovesti preveo na politički teren.

- Milo je očajan zbog masovnosti protesta širom Crne Gore, pa sve čini kako bi ispalo da je ovo protest protiv njega, a ne protiv oduzimanja svetinja. Pošto se veliki broj članova njegove partije DPS svakodnevno šeta sa narodom u litijama, Đukanović sada više ne zna gde udara, pa ove šetnje naziva politički motivisanim sredstvom protiv aktuelne crnogorske vlasti - objašnjava naš sagovornik.

MORA DA IDE

On ističe da je protest u centru Podgorice pod parolom "Mora da ide" zapravo nastao u režiji Đukanovića i rezultat je njegove želje da zamaskira postojeći veliki problem koji se javio nastankom litija, za koje smatra da štite velikosrpske interese u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: twitter.com/ ČIČA

- Zapravo, u pitanju je nova prevara iskusnog političkog lisca koji je navikao da iz svake situacije izvuče korist. Dosetio se da napravi lažni protest protiv sebe - zaključuje naš izvor.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram

Vladika Joanikije zadržan na prelazu

Crnogorska policija detaljno je pretresla vozilo vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija kada je u petak iz Srbije ušao u Crnu Goru preko graničnog prelaza Ranče. Episkop se vraćao iz Beograda, gde je prisustvovao sednici Sinoda SPC na kojoj se raspravljalo o Zakonu o slobodi veroispovesti.

- Bilo je zaista neprijatno zaustavljanje uprkos činjenici što su se policajci korektno ponašali i što je sve trajalo oko pet minuta. Međutim, oni su mi rekli da imaju naređenje da me zaustave i pretresu automobil. Znači neko iz vrha im je naredio da me zaustave, što nije dobro - izjavio je vladika.

Da je ovo istina, pokazuju i mlake reči organizatora protesta, predstavnika Grupe građana Nikole Grdinića, koji je sa prvog skupa poručio Đukanoviću da mora da siđe sa vlasti.

50 kilometara peške do Nikšića

Kolona od oko 1.000 vernika, među kojima je bilo i dece, krenula je juče ujutru iz manastira Kosijerovo ka Nikšiću, na put dug 50 kilometara, da bi prisustvovali večernjoj verskoj službi u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog. Litija je u jednom trenutku stigla do skretanja za Velimlje, gde su joj se pridružili stanovnici Grahova kako bi krsni hod nastavili do krajnjeg cilja.

- Đukanović je državu napravio zavisnom od njega iako je obećao da će se posvetiti očuvanju njene nezavisnosti i suvereniteta. Najveći je izvor problema i mora da ide. Rešili smo da se borimo mirno i nenasilno - naveo je Grdinić na skupu od nekoliko desetina građana koji su nosili transparente.

RepublikaFoto: youtube/StanojloPopovic

SUMNJIVO SKRETANJE PAŽNJE

Ipak, dobri poznavaoci političkih prilika u Crnoj Gori ističu da je ovaj protest i na prvi pogled lažan i antisrpski napravljen u korist Đukanovića, što je, kako navode, očigledno zato što su parole ispisane latinicom i u žuto-crvenim bojama crnogorske zastave. To potvrđuje i portparol Demokratskog fronta Marko Kovačević, koji za Srpski telegraf kaže da je svako skretanje pažnje sa veličanstvenih litija u ovom trenutku krajnje sumnjivo.

Litije na sve strane

Litija duga 35 kilometara krenula je ka Beranama iz naselja Murino, od Crkve Svete Petke, u nedelju ujutru u sedam sati kako bi u večernjim satima stigla do manastira Đurđevi stupovi na moleban. Takođe, i meštani Tomaševa krenuli su put Bijelog Polja do manastira Svetog Petra i Pavla, a molitveni hod započet je i iz Andrijevice do Đurđevih stupova, odakle je poslata jasna poruka da su litije porodična okupljanja, puna ljubavi i sloge. Još je u subotu uveče iz Pljevalja krenulo 17 najhrabrijih na put od 82 kilometra do Bijelog Polja kako bi dali doprinos učešćem u miroljubivom otporu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

- Nema sumnje da taj protest ima veze s Ðukanovićem, ali i sa nekim drugim strukturama kojima ne odgovara njegova smena po osnovu buđenja pravoslavnih vernika. Vreme će najbolje pokazati, a fokus, u svakom slučaju, treba da ostane na borbi za očuvanje najsvetijeg što imamo kao narod - ističe Kovačević.

Teren za basket u srpskim bojama

Grupa građana je u subotu uveče u Pljevljima ofarbala košarkaški teren u srpsku trobojku, što se sa oduševljenjem prihvatilo na društvenim mrežama, odakle se ova fotografija delila među braniocima i podržavaocima odbrane srpskih svetinja u Crnoj Gori.

Politikolog Jelena Vukoičić ističe da je Đukanović dovoljno vešt da isfingira jedan politički protest koji se navodno deklariše protiv njega.

RepublikaFoto: googlemaps.com/prinskrin

Strazbur odbio zahtev

Evropski sud za ljudska prava odbio je zahtev koji je 27. i 30. januara podnela Advokatska kancelarija "Radić" iz Beograda da se Crnoj Gori zabrani sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa SPC. U pitanju je samostalna inicijativa koja je podneta u ime advokatske kancelarije, a ne u ime države Srbije. Podsetimo, u četvrtak je Sinod SPC odlučio da se pokrene inicijativa pred Ustavnim sudom Crne Gore u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti.

- Svaki politički lider koji je toliko dugo na vlasti, kao što je Milo, uspeva da se zadrži i zbog sposobnosti manipulacije. Vešto spinovanje litija u sopstvenu korist on to radi vrlo vešto, na način iz kog može politički da profitira jer je navikao na takve stvari - tvrdi Vukoičićeva.

Trobojka i na CG ambasadi

Ulaz u crnogorsku ambasadu u Beogradu, tačnije stubovi ispred samog ulaza u nju, oblepljeni su srpskom trobojkom, što je dodatno ukrasilo jednu od centralnih ulica srpske prestonice.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading