Nove optužbe protiv Zaeva iz Italije

Autor: Blic

Svet

26.01.2020

17:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev oštro je reagovao na optužbe koje je protiv njega objavio italijanski list “La Verita”, koji je i prošle godine objavio tvrdnje da je premijer Makedonije umešan u slučaj u kojem je čuveni Boki 13 optužen za reketiranje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoran Zaev

"La Verita" je objavila da u dokumentaciji Tužilaštva za organizovani kriminal u Skoplju postoje delovi snimljenih razgovora makedonskog premijera i njegovog brata Vice Zaeva u kojem dogovaraju kupovinu glasova pred tadašnje izbore.

- To je bilo 2014. godine, kad je VMRO-DPMNE bio u punoj snazi i da su imali bilo kakve dokaze za ovo još tada bi me osudili. Dakle, nisu imali nikakve dokaze, nisu čak pokrenuli krivični postupak - odgovorio je Zaev na najnovije optužbe.

Italijanski list tvrdi da je SDSM glasove plaćao od 10 do 25 evra i to najčešće Romima koji žive u Strumici. "La Verita" navodi da je to bila razvijena mreža za kupovinu glasova.

- Analizirani dokumenti opisuju scenario u kojem su tadašnji lider SDSM i gradonačelnik Strumice, osumnjičeni za izbornu prevaru, koristili neregularna sredstva da bi bili izabrani u parlament, a Zaev potom postao i premijer. Biračima koji su odlučili da sarađuju plaćeno je 10 do 25 evra u dve menjačnice - tvrdi italijanski list.

"La Verita" je neokonzervativni italijanski list blizak krajnjoj desnici i povezuju ga sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Italije i liderom ultradesničarske partije Liga Mateom Salvijiem, kao i sa bivšim italijanskim premijerom Silivijom Berluskonijem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading