BiH I NE MORA BITI, ALI SRPSKA MORA! DODIK: Nisam poveo zemlju u NATO

Autor: Tanjug

Svet

14.01.2020

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je će Republika Srpska istrajati na politici vojne neutralnosti, bez obzira na to što su bošnjačka i hrvatska strana za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO, i da će nastaviti da objašnjava zašto ta zemlja ne treba da bude članica Alijanse.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik

U intervjuu za RTS, on je rekao da nije poveo zemlju u NATO i da usvojeni Program reformi ne prejudicira članstvo BiH te da ne može da posluži kao osnova za integraciju u Alijansu.

Za svako novo kretanje prema NATO-u, biće potrebna nova odluka Predsedništva BiH i Parlamentarne skupštine, rekao je Dodik.

On je ocenio i da odluka Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može da bude Dan RS predstavlja veliku nepravdu prema RS, ali i njenom narodu.

 

 

- Sud BiH pokušava da sudi istorijskim činjenicama. Srpska je proglašena u miru, nikakvih ratnih dešavanja nije bilo. Uvek je sporno kada su u pitanju Srbi. Način na koji radi Ustavni sud BiH ne prihvatamo - rekao je Dodik i dodao da "tu priču gura" deo međunarodne zajednice.

On je rekao da je Republika Srpska u svakom obliku država koja ima sve osim stolice u Ujedinjenim nacijama - budžet, policiju i narod koji je za RS.

Ponovio je da BiH čine dva entiteta i tri naroda, i to je istorijska činjenica.

Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma uveden je visoki predstavnik, a Savet bezbednosti UN nije mu dao nikakva ovlašćena, pa ni bonska.

- I kako danas mi da prihvatimo Valentina Incka, ili nekog drugoga. U Predsedništvu BiH se borim za interese Srpske. BiH ne mora biti, ali Srpske mora, i sa takvim stavom idem u Sarajevo - rekao je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading