(FOTO, VIDEO) Obeležavanje Dana Republike: Ministru Vulinu dodeljen orden, patrijarh Irinej služio liturgiju

Autor: Republika

Svet

09.01.2020

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republika Srpska danas obeležava Dan Republike pod parolom "Za sva vremena", a svečanosti u Banjaluci prisustvovali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Odlikovanja za institucije i pojedince

U Palati Republike predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

- Ovo je prilika da se zahvalimo isntitucija i pojedincima na svemu što su dali za Republiku Srpsku. Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema svojim građanima - istakla je Cvijanovićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/G. STANKOVIĆ
Aleksandar Vulin

Vulinu Orden zastave Republike Srpske

Cvijanović je ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu uručila Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem. Kako je obraloženo, Vulinu je orden dodeljen za "rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Srbije i RS".

Vulin je rekao da to odlikovanje nije dodeljeno samo njemu, već i Srbiji, koju vodi Aleksandar Vučić.

- Srbiji koja ne okleva da pomogne Srpskoj u svakom momentu. To je priznanje svim Srbima i nada da će svi Srbi biti ujedinjeni i složni i da ih nikada drugi politički interesi, strani gospodari neće svađati - rekao je Vulin.

On je naveo da RS nije nastala voljom stranaca, ni političkm dogovorom, već potrebom srpskog naroda da se sačuva od jasenovačkog genocida koji je, kako kaže, pretio da se ponovi.

Vulin je dodao da su sinovi, koji su gledali svoje očeve, dedove, majke i bake kako ih odovde u Jasenovac, odlučili da to ne gledaju ponovo.

- Zato je nastala RS, jer svi znaju da tamo gde nemaju svog predsednika, učitelja i sudiju, za njih nema ni pravde ni sigurnosti. Zato je današnji praznik ne samo praznik RS, već i svih Srba gde god žive - rekao je Vulin.
 

Patrijarh srpski Irinej služio svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja

Patrijarh srpski Irinej služi svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Republici Srpskoj, čime je počelo obeležavanje Dana Republike.

 

 

Centralna manifestacija proslave Dana Republike - Svečani defile, održana je četvrtu godinu za redom. Glavnom ulicom prodefilovalo je 2.400 pripadnika policije u ešalonima, i civilnog sektora.

U Sarajevu je 9. januara 1992. godine tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH. Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupštini BiH koja su se ticala opstanka Jugoslavije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Srbin

09.01.2020 11:46

Само Слога Србе Спасава.