Milanović će morati da kaže "tako mi bog pomogao"

Autor: Tanjug, Republika

Svet

08.01.2020

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema odluci sedmoro sudija Ustavnog suda Hrvatske iz 2017., dvoje sudija je imalo izdvojeno mišljenje, Zoran Milanović će morati polaganje zakletve da završiti rečenicom "tako mi bog pomogao". Sudije su takvu odluku donele smatrajući da to ne ugrožava ateiste i agnostike, niti dovodi u pitanje sekularnost Hrvatske.

Zoran Milanović

Sudije Lovorka Kušan i Andrej Abramović, međutim, imali su izdvojeno mišljenje. Prema pisanju splitske Slobodne Dalmacije, izvorni tekst zakletve iz 1992. godine nije na kraju sadržavao tu rečenicu, a prvi ju je samovoljno dodao prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman. Pet godina kasnije tako promenjeni tekst zakletve unesen je i u Zakon o izboru predsednika Hrvatske.

Postupke za ocenu ustavnosti takvog teksta zakletve podneli su Damir Jelušić iz Kraljevice ( 2009.) i Aleksandar Hatzivelkos i Dan Margetić iz Zagreba, ( 2013. i 2014.). Jelušić, Hatzivelkos i Margetić su u tužbama istakli da je unošenjem rečenice "tako mi Bog pomogao" u tekst svečane zakletve povređeno nekoliko osnovnih ustavnopravnih načela.

Oni su smatrali kako se takvom zakletvom prisegom ateisti i agnostici, koji su izabrani za predsednika dovode u nejednak položaj pred zakonom s vernicima jer ih primorava da izgovaraju reči "tako mi Bog pomogao" iako oni nisu vernici. Sudije Lovorka Kušan i Andrej Abramović u izdvojenom su mišljenju pak, naglasili da smatraju da su prigovori predlagača osnovani i da je propisivanje osporenog dela zakletve protivno Ustavu.

Njih dvoje mišljenja su da su svi delovi zakletve jednako važni i da se od osobe koja podnosi zakletvu očekuje da jednako ozbiljno shvaća i čvrsto stoji iza svake izgovorene reči. Predsednik Stjepan Mesić tekst zakletve je čitao, Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović izgovarali su ga ponavljajući određene odlomke za predsednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec. Franjo Tuđman je toekom prve inauguracije 1992. tekst prisege ponavljao za predsednikom Ustavnog suda Jadrankom Crnićem, dok ga je toekom svoje druge inauguracije čitao.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading