Porfirije: Zakon o slobodi veroispovesti, kap koja je prelila čašu trpljenja srpskog naroda u Crnoj Gori

Autor: Tanjug

Svet

05.01.2020

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verujući ljudi, pravoslavni Srbi u Hrvatskoj, ali i svuda gde žive, praznik rođenja Hrista Bogomladenca, dočekuju u najvećoj radosti, nadajući se i verujući u mir, ljubav, pravdu dobrotu, poručuje Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i sa žaljenjem konstatuje da su radost praznika potresli i pomutili događaji u Crnoj Gori.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

On napominje da svi pravoslavni Srbi, svi pravoslavni vernici, poglavari sestrinskih Crkava, jednodušno pokazuju "stradalnu ljubav i molitvenu brigu za položaj i prava našeg vernog naroda u toj bivšoj jugoslovenskoj republici" i podseća da su, kada je Patrijarh Irinej, kako kaže, na svoj način, prethodnih godina ukazivao na probleme sa kojima se Crkva i pravoslavni narod u Crnij Gori suočavaju, mnogi među njima i on, mislili da su reči koje tom prilikom koristio "tek snažna, možda i prejaka metafora".

- Međutim, kao i mnogo puta do sada, pokazalo se koliki značaj za našu Crkvu imaju njegovo životno iskustvo i, dublje sagledavanje situacije - ocenjuje mitropolit Porfirije za Tanjug.

On dodaje da je Zakon, koji, kako kaže, nosi ciničan naziv, o slobodi veroispovesti, samo je kap koja je prelila čašu strpljenja i trpljenja.

- Pogledajmo šta se sa srpskim pravoslavnim narodom događalo u proteklih par decenija u Republici Crnoj Gori: ukinuti su mu jezik i pismo; iz nastavnih programa izbačeni su srpski pisci i kultura; mnogi nastavnici srpskog jezika su ostali bez posla, a zatim im je, kao i svim pravoslavnim Srbima uopšte, potpuno uskraćena mogućnost da se zaposle u bilo kakvoj državnoj službi - kaže. Sve to vreme, ocenjuje on, vršen je perfidni, nasilni etnički inženjering koji je imao za cilj da se Srbi odreknu nacionalne pripadnosti i kulture, a ovim anticivilizacijskim i diskriminatorskim Zakonom je definisan i način udaljavanja od pravoslavne crkve, jednom rečju odricanja od sebe. - E to je, pokazalo se, bilo previše - kaže on i dodaje da su u Crnoj Gori  - stasala pokolenja dostojna onog naraštaja koji su krasili: beskompromisna verska i nacionalna svest i patriotizam, a koje su komunisti mislili da su zatrli.

- To su te hiljade i hiljade ljudi koji su na ulicama tamošnjih gradova izašli da mirno i dostojanstveno, ako hoćete demokratski, braneći slobodu svoje Crkve, u isto vreme brane budućnost svoje dece, ali i slobodu kao takvu, slobodu kao princip. Izašli su da traže, ni više ni manje, nego prava koja važe za sve - poručuje Porfirije i dodaje da ti ljudi, ponos srpskog naroda, pokazuju da temeljno razumeju da su verska prava ili prava Crkve neodvojiva od prava naroda i ličnih, građanskih prava. U ove svete dane, kaže, molimo se čitavim svojim bićem za našu Crkvu u Crnoj Gori, za naše arhijereje, sveštentvo, monaštvo i verni narod da im Gospod Mirotvirac, što pre donese mir, ali i pravo i pravdu. Molimo se za sve ljude dobre volje, molimo se i i za one koji nisu dobre vole da se što pre Hristovim rođenjem odobrovolje!

Na pitanje kako vidi , kritike na račun države Srbije, s jedne stane da blago reaguje i ne čini ništa u odbranu imovine i prava SPC u Crnoj Gori, a sa druge strane da pokušava da spreči zaokruživanje državnosti Crne Gore i da pokušava da je destabilizuje i „vrati pod okrilje Srbije, mitroplit Porfirije kaže da mu je poznato iskustvo da ste što god da učinite,za određene ljude u čije ciljeve i projekte se ne uklapate , a priori krivi, jer njima nije važna istina, već samo njihov pojedinačni, goli interes. - Svedoci smo veoma glasnih, pa i čestih kritika na račun Srbije da ne čini dovoljno za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sada i za Srbe u Republici Crnoj Gori. A potom, kada se očigledno pokaže da to nije baš tako, po strogo utvrđenom pravilu jave se oni koji tvrde da Srbija hoće da otme nečije teritorije, da se upliće u život drugih država, da je bezmalo uzrok sveg zla i tome slično. Producent je jedan, scenarija dva, glumci svima dobro poznati, režija već monotona, ali je predstava za neupućene, a naročito zlonamerne, efektna - smatra mitropolit Porfirije.

- Ne treba se obazirati ni na jedne, ni na druge, nego imajući Boga pred sobom, raditi po savesti, a vreme će pokazati ko je vera, a ko nevera! - poručuje on. Na pitanje misli li da će ishod današnjih predsedničkih izbora u Hrvatskoj imati uticaja na položaj srpskog naroda u Hrvatskoj i eventualno kakvog, mitropoliti nije odgovorio konkretno, ali ističe nadu će predizbornu retoriku vrlo brzo zameniti duh zajedničkih interesa. - Iako nisam političar i u politiku se ne mešam, ne mogu a da ne primetim da su se kandidati u izbornoj kampanji više bavili predsednikom Srbije, a manje našim narodom i njegovim problemima. Pravoslavni Srbi, gde god da žive, pogotovo u zemljama bivše Jugoslavije, u kojima su lojalni građani i u kojima bez ostatka poštuju domaći Ustav i zakone, svakog predsednika Srbije, aktuelnog, pređašnjeg ili budućeg, vide i videće i kao zastupnika svojih interesa. Tako je i u Hrvatskoj - poručuje mitropolit zagrebačko ljubljanski.

Kaže da je lično uveren da će predizbornu retoriku vrlo brzo zameniti duh zajedničkih interesa, i to ne samo Srbije i Hrvatske i dva naroda, nego svih država i naroda na ovom području. - Za Srbe u Hrvatskoj, pretpostavljam i za Hrvate u Srbiji, dobri odnosi dveju država otvaraju perspektivu za prevazilaženje i ublažavanje problema istorijskog nasleđa, pri čemu nam misli i dela moraju biti usmereni ka onome što dolazi. Ono što je iza nas, ono znanje i sećanje koje nam donosi veliki bol moramo utvrđivati ozbiljnim naučnim istraživanjima, vaspitavanjem novih pokolenja u duhu hrišćanske kulture pamćenja koja jevanđelski upućuje na međusobno praštanje - navodi on.

Mitroplolit Porfirije poručuje u intervjuu Tanjugu, da Pravoslavni Srbi znaju da sve to u sebi sadrže reči tradicionalnog narodnog pozdrava i božićne čestitke: Mir Božji, Hristos se rodi!

- Taj pozdrav, koji u sebi sadrži radost koju nam niko ne može oduzeti i ja upućujem Vama i svima onima koji vas prate. Upućujem pozdrav koji poziva na trženje oproštaja od svih i praštanje svima, pozdrav koji poziva na mir sa Bogom i sa bližnjima!

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading