9.000 intelektualaca potpisalo Apel za odbranu SPC u Crnoj Gori!

Autor: Srbijadanas

Svet

05.01.2020

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 9.000 intelektualaca iz celog regiona potpisalo je Apel za odbranu SPC u Crnoj Gori, u kojem traže da se prekine sa "nasilnim i protivpravnim pokušajem brisanja istorijskih i imovinskih prava SPC, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

RepublikaFoto: e-stock/P. JOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

U apelu, koji je za tri dana potpisalo oko 9. 000 episkopa SPC, članova SANU, profesora univerziteta, piscaca, reditelja, glumaca, muzičara, novinara iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije, Hrvatske i rasejanja, zahteva se da se "ta anticrkvena, anticivilizacijska i antidržavna praksa obustavi trenutno i u svakoj svojoj projavi".

U tekstu Apela navodi se da se donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti direktno krši sloboda veroispovesti i pravo na imovinu eparhija Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Crne Gore.

Posebno se ukazuje na činjenicu da od tri verske zajednice udaru zakona podleže samo SPC, budući da su položaj i prava ostalih uređeni posebnim zakonskim aktima.

- To znači da ovaj zakon, iako tobože pisan za sve verske zajednice, de facto ima karakter lex specialisa usmerenog isključivo protiv Srpske pravoslavne crkve, sa izrazito diskriminatornom namerom, radi, u krajnjem, ukidanja njene pravne egzistencije - navodi se u tekstu.

Kako se navodi, među prvih 100 potpisnika Apela su mitropolit Amfilohije, episkopi Joanikije, Atanasije, predsednik Matice Srpske Dragan Stanić, ministar u vladi Srbije Nenad Popović, akademici Vasilije Krestić, Miro Vuksanović, Slavenko Terzić, Ljubodrag Dimić.

Apel su potpisali i profesori Branko Letić, Mira Radojević, Slobodan Samardžić, Slobodan Antonić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić, direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković, pisci Alek Vukadinović, Gojko Đogo, Vladimir Kecmanović, Ljiljana Habjanović Đurović.

Svoj potpis dali su i glumci Miloš Biković, Nenad Jezdić, Viktor Savić, Vuk Kostić, Slaviša Čurović, Andrija Milošević, Aleksandar Radojičić, članovi Beogradskog sindikata Feđa Dimović, Boško Ćirković, Aleksandar Protić, Blažo Vujović, Ognjen Janković, novinari Nikola Vrzić, Aleksandar Lazić, Gojko Raičević i mnogi drugi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading