Linta: Produblju se podele u Crnoj Gori

Autor: Tanjug, Republika

Svet

02.01.2020

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta pozivao je vlast u Crnoj Gori da pokrene suštinski dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom i opozicijom o donošenju novog Zakona o slobodi veroispovjesti

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Miodrag Linta

- Nedavno usvojeni zakon o slobodi veroispovesti je duboko diskriminatorski i krši osnovna demokratska načela koja su temelj savremenih država - ocenio je Linta.

Naglašava da je tragična činjenica da je vlast odlučila da jedan od najvažnijih zakona za jednu državu donese bez dijaloga i dogovora sa svim crkvama i verskim zajednicima, a posebno sa većinskom Srpskom pravoslavnom crkvom.

- Postavlja se pitanje da li vlast, usvajanjem ovakvog antievropskog zakona, poslala poruku da ima nerazumnu potrebu da drži građane u stalnoj napetosti, da širi nepoverenje i da produbljuje podele u Crnoj Gori, što može da ima nesagledive posledice po mir i stabilnost - smatra Linta.

On kaže da je krajnje vreme da vlast pokaže ozbiljnost i odgovornost i da kroz suštinski i sveobuhvatni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom, opozicijom i svim drugim važnim društvenim činiocima donese novi zakon o slobodi veroispovjesti, u skladu sa Ustavom i demokratskim načelima, koji će garantovati neprovredivost imovine Mitropolije Crnogorko-Primorske i drugih eparhija SPC u Crnoj Gori.

Bezrezevna podrška građanima Crne Gore koji su danima na protestu

Linta daje bezrezervnu podršku građanima Crne Gore koji danima mirno i dostojanstveno protestvuju protiv anticivlizacijskog zakona o slobodi veroispovjesti.

- Širom Crne Gore desetine hiljada građana se iz dana u dan u sve većem broju okupljaju ispred hramova Srpske pravoslavne crkve i idu u protesne šetnje izražavajaći svoje opravdano nezadovoljstvo protiv sramne odluke Vlade i Skupštine Crne Gore da otima imovinu SPC - naveo je on.

Ističe da građani mirno i dostojanstveno šetaju ulicama mnogih crnogorskih gradova i mesta sa željom da pokažu privrženost Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i drugim eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da pošalju poruku da će braniti svoje svetinje od crnogorske vlasti.

- Veoma je važno da građani tokom okupljanja i protesnih šetnji ne nasedaju na provokacije od strane ubačenih pojedinaca i grupa čiji je zadatak da za račun svojih na nalogodavaca izazivaju incidente i prave haos - kazao je Linta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading