Njujork tajms: Balkan nije spreman za veliki zemljotres! Uznemirujuće upozorenje stručnjaka ledi krv u žilama - šta će biti sa nama?

Autor: Tanjug, Republika

Svet

02.01.2020

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eksperti smatraju da balkanske zemlje nisu spremne za sledeći veliki zemljotres, navodi se u tekstu "Lekcije iz albanskog zemljotresa-Balkan nije spreman za veliki zemljotres", koji je objavio Njujork tajms.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Razorena Albanija

Od Bukurešta do Sofije i na Balkanu, veliki broj vlada nije uspeo da reši rizike koje predstavljaju zgrade, koje bi mogle lako da se sruše ukoliko dođe do snažnog zemljotresa, navodi Njujork tajms.

Njujorški list podseća na zemljotres iz 26. novembra prošle godine u Albaniji, jačine 6,4 stepena, u kojem je poginulo više od 50 ljudi, dok je više stotina građana povređeno i ostalo bez krova nad glavom.

"Tragedija šalje jasno upozorenje regionu koji je bio pogođen mnogo snažnijim zemljotresima u prošlosti, a eksperti smatraju da balkanske zemlje nisu spremne za sledeći veliki zemljotres", navodi se u tekstu.

Prema rečima eksperata, vlasti u regionu su ohrabrile građevinski bum nakon devedesetih godina, kada su bezbednosni standardi često menjani zbog potrage za brzim profitom.

Kao rezultat, navodi se u tekstu, milioni ljudi žive u domovima za koje je malo verovatno da će izdržati veliki zemljotres.

Osnivač prve rumunske nevladine organizacije "Re:Rise", specijalizovana za smanjenje seizmičkog rizika, Metju Sumbasaku, kaže da samo u Bukureštu postoje 349 strukture sa visokim rizikom, koje bi se verovatno srušile u slučaju velikog zemljotresa.

Reč je o stambenim kompleksima i drugim stotinama zgrada koji bi pretrpele velike štete.

Iz sofijskog Univerziteta za arhitekturu, građevinu i geodeziju kažu da je Bugarska možda spremnija od nekih drugih zemalja u regionu za jake zemljotrese, ali da zabrinutost izazivaju novosagrađene zgrade.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading