BALKANSKA PRAVILA: Ovi događaji obeležili su godinu u regionu!

Autor: Republika

Svet

31.12.2019

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Balkansko "bure baruta" - floskula toliko često izrabljivana u medijima - i tokom 2019. godine verovatno ostaje najbolja metafora za (ne)prilike u regionu. U retrospektivnoj analizi, Republika se osvrnula na najznačajnije događaje u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori, s obzirom na to da su se upravo ove zemlje odlikovale političkom nestabilnošću i međusobnim trvenjima u meri u kojoj je to izraženije čak i u odnosu na prosečne balkanske prilike.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Rama, Zaev, Milo i Kolinda

HRVATSKA: Ko će u fotelju na Pantovčaku?! 

S obzirom na to da je prvi mandat aktuelne predsednice Kolinde Grabar Kitarović krajem godine istekao, i da su raspisani predsednički izbori, antisrpska histerija u "Lepoj njihovoj" dobila je puni zamah. I to se moglo očekivati. Lideri i funkcioneri hrvatskih stranka prosto su se utrkivali ko će više pljunuti po Srbima i Srbiji, ne bi li stigli do jeftinih političkih poena.

Na kraju prvog kruga, pobedu je odneo Zoran Milanović sa 29,54 odsto osvojenih glasova, dok je Kolinda završila na drugom mestu sa 26,67 odsto glasova birača.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Prošao u drugi krug: Zoran Milanović

Što se tiče prognoza za drugi krug, jedno je sigurno - trka će biti neizvesna. Sa jedne strane, ankete pokazuju da bi Milanović mogao i da pobedi, o čemu je Republika već pisala, dok sa druge strane analitičari predviđaju Kolindin drugi mandat, s obzirom na to da je biračko telo trećeplasiranog Miroslava Škora ipak bliže nacionalističkim stavovima HDZ i aktuelne predsednice, nego nešto ublaženijoj retorici nekadašnjeg premijera.

Ko će u fotelju na Pantovčaku ostaje da se vidi u drugom krugu, ali ko god da to bude, teško je verovati da će se politika prema Srbima u Hrvartskoj i prema samoj Srbiji u većoj meri promeniti.

SEVERNA MAKEDONIJA: Obećanje ludom radovanje

Nakon što je krajem 2018. godine Zoran Zaev izvršio državoubistvo i od Makedonije stvorio Severnu Makedoniju i potpisao Prespanski sporazum, a evropski i atlanski lideri licemerno potrčali da čestitaju uspeh referenduma iako je na isti izašlo svega 35 odsto birača, izgledalo je da je došlo vreme da Zaev "ubire" plodove svojih političkih kalkulacija. Ali, ne lezi vraže...

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Boki 13 i Zaev

Umesto obećanog članstva u NATO i otpočinjanja pregovora sa Evropskom unijom, Zaevu je na tacni servirana korupcionaška afera "Reket" sa Bokijem 13 u glavnoj ulozi, zbog čega mu je fotelja opasno uzdrmana, a vandredni izbori na vidiku.

ALBANIJA: Ostavka, ostavka!

Ništa manje turbulentno nije bilo ni u Albaniji tokom 2019. godine, a nezadovljstvo građana i opozicije vladom i premijerom Edijem Ramom kulminiralo je u junu, kada su održavani veliki antivladini protesti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Rama je optužen za korupciju i povezanost sa sa organizovanim kriminalom, pa ipak, iako je u jednom trenutku delovalo da će vlada pasti, Rama se održao na funkciji, a prašina se slegla.

Da li će neka nova varnica zapaliti fitilj i ponovo razbuktati plamen protesta i demonstracija u ovoj zemlji, trebalo bi da saznamo vrlo brzo.

CRNA GORA: Montenegrini protiv Crnogoraca i Srba

Bez ikakvih nedumica, ipak, 2019. godina bila je najturbulentnija kada je reč o Crnoj Gori.

 

 

A, ako bi, pak, trebalo izdvojiti najznačajnije događaje u ovoj zemlji, onda su tri bitnija od drugih.

Osuđujuća presuda svim optuženima u - to je valjda svima jasno - lažnoj aferi "Državni udar", snimci koje je lansirao bivši prijatelj predsednika Mila Đukanovića Duško Knežević, kao i nasrtaj na svetinje Srpske pravoslavne crkve i donošenje opasnog Zakona o slobodi veroispovesti, tri su odluke čija će se politička težina tek videti u nedeljama i mesecima koji predstoje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading