KOLINDA PUCA! NOVA ANKETA U HRVATSKOJ: Milanović beži 7,3 odsto

Autor:

Svet

25.12.2019

23:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji hrvatski premijer Zoran Milanović je ispred aktuelne predsednice Kolinde Grabar Kitarović sa ogromnih 7,3 procenta, pokazuju ankete posle održanog prvog, a pred drugi krug glasanja za novog šefa na Pantovčaku.

RepublikaFoto: Tanjug/ D. BANDIĆ
Zoran Milanović

Veliko istraživanje objavljeno odmah posle prvog kruga izbora pokazuje da će Hrvatska 5. januara imati predsednika jer bi, prema ovim procenama, Milanović prilično ubedljivo pobedio Grabar Kitarovićevu kada bi danas bio održan drugi krug. Analiza objavljena u emisiji Dnevnik na TV Nova tvrdi da je Milanović povećao prednost u odnosu na prethodnu izlaznost, pa bi ovog časa, kako se ističe, osvojio 48,4 odsto glasova, dok bi Kolinda Grabar Kitarović dobila 41,1 procenat. Neodlučnih, koji ne bi dali poverenje ni jednom ni drugom kandidatu, ima 10,4 odsto.

Iako su predizborne prognoze govorile da će glasovi koje je u prvom krugu osvojio Miroslav Škoro ići Kolindi, ova istraživanja pokazuju da je ona u drastičnom padu podrške među biračima i da su se Škorovi glasači ipak predomislili u korist bivšeg premijera.

Milanović osvaja 48,4 odsto glasova, a Grabar Kitarovićeva 41,1 procenat

POKUPIO GLASAČE DRUGIH

Ako prethodno bude uspeo da ih ubedi da izađu na birališta, Milanović bi, kako navode u ovim analizama, mogao da računa na sve glasove koje su u prvom krugu dobili kandidati Dario Juričan i Dejan Kovač. Uz ovaj stopostotni preliv glasova, on bi mogao da očekuje da za njega glasa 86 odsto glasača Dalije Orešković i 80 procenata birača Katarine Peović. Glasači Mislava Kolakušića i Ivana Pernara takođe će izaći u drugi krug i zaokružiti broj ispred imena Milanovića pre Grabar Kitarovićeve, pa bi se u tom slučaju 69 odsto Kolakušićevih i 63 odsto Pernarovih podržavalaca odlučilo za njega.

 

 

Da Grabar Kitarovićeva nije potpuni luzer prvog kruga, pokazuje činjenica po kojoj ona može da računa na 64 odsto birača Miroslava Škora, a Milanović na svega 28 procenata.

Međutim, drugi krug je sasvim nova igra, što pokazuje i ovo opširno istraživanje, koje se bavilo i starosnom strukturom, stručnom spremom i regionalnom izlaznošću. Milanović tako dobija 51 odsto glasova mladih do 29 godina, ali i 60 procenata birača od 30 do 44 godine. On može da računa na 56 odsto birača sa visokom stručnom spremom, ali i 52 odsto birača u gradovima. U prednosti je u Zagrebu sa 54 procenta, u severnoj Hrvatskoj sa 53 odsto, te u primorju i Istri sa 60 procenata. Grabar Kitarovićeva apeluje na većinu birača od 45 do 59 godina - njih 52 odsto.

Kolinda može da računa delimično na glasove Škora, a Milanović na birače svih ostalih kandidata

NEODLUČNIH JEDAN ODSTO

Oni sa osnovnom školom bi većinski, odnosno njih 46 odsto, glas dali Kolindi Grabar Kitarović, a većinsku podršku ima i među biračima na selu (52%). Ona pobeđuje u Slavoniji sa 52 odsto, Baniji i Kordunu sa 63 odsto, te Dalmaciji sa 44 procenta.

Većina građana odlučila je kome će dati glas još mnogo pre izbora, njih 53 odsto. Ali 21 odsto odlučilo je za koga će glasati tek nakon objave svih kandidatura. U završnici kampanje 16 odsto građana Hrvatske je odlučilo kome će dati glas, a na sam dan izbora njih devet odsto. Neodlučno je bilo svega jedan odsto.

Kako je istaknuto, istraživanje je sprovela agencija IPSOS na 1.027 građana Hrvatske metodom telefonskog anketiranja. Sprovedeno je 23. decembra, a maksimalna greška uzorka iznosi +/-3,1 odsto.

Procenti glasova za Milanovića

mladi do 29 godina - 51 %

birači 30-44 godine - 60 %

visoka stručna sprema - 56 %
birači u gradovima - 52 %
Zagreb - 54 %
Severna Hrvatska - 53 %
Primorje i Istra - 60 %

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading