OŠTRI HRVATSKI ZAKON: Porodica bez dece nije porodica!

Autor: b92.net

Svet

28.09.2017

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi zakon o porodici koji se priprema u Hrvatskoj donosi niz novina na koje je javnost oštro reagovala. Po tom zakonu porodica bez dece nije porodica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ovaj zakon došao je na osudu mnogih

Kako prenose hrvatski mediji, prijedlog novog zakona o porodici koji je u sredu upućen u javnu raspravu prvi put donosi definiciju porodice i ona glasi: "U smislu ovog Zakona porodicu čine: majka, otac i njihova deca, majka s detetom odnosno otac s detetom iako ne žive zajedno, te ostali srodnici koji s njima žive".

I deo porodice u kojoj žive deca više neće biti porodica po novom zakonu, a radi se o deci koju odgajaju dve istospolne osobe. Iako po Zakonu o životnom partnerstvu onaj istospolni partner koji nije roditelj deteta ima u određenim uslovima pravo na tzv. partnerska prava, koja su gotovo izjednačena s roditeljskim, novi zakon jasno im poručuje da oni nisu porodica, piše Jutarnji list. 

Jutarnji list i Vijesti.hr navode da u Evropi ima malo država koje su u svojim zakonodavtsvima definisale porodicu i dodaju da je to učinila sada Hrvatska ali na taj način da ako nema dece, nema ni porodice. 

Sada se postavlja pitanje i da li su prema novoj definiciji, porodica bake i deke sa unucima koje odgajaju nakon što su im roditelji preminuli, navode hrvatski mediji. 

Na društvenim mrežama već je pokrenuta polemika oko sporne definicije, pa ima i onih revoltiranih koji pitaju hrvatske zakonodavce da li se muž i žena, kojima je dete preminulo, smatraju porodicom ili ne?

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading