(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) Štićenici u modricama vezani za radijatore i krevete, Vlada odobrila nehumanost

Autor: klix.ba

Svet

20.11.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na jučerašnjoj press konferenciji u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

RepublikaFoto: youtube.com/Klix.ba
Deca zanemarena, vezana i bespomoćna

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

- Ova situacija se može nazvati modernim ropstvom. U zavodu ima 149 uposlenih od čega je 27 ekonomista 47 bolesne djece. Noću je angažovana jedna negovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Deca često sama pružaju ruku da im se vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana. Kao rezultat ovih metoda mnoga deca imaju ozbiljne zdravstvene poteškoće, pored vidnih trauma -kazala je Ćudić.

- Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtev za hitnom smenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma PFBiH usled nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Deo dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj deci - kazala je Ćudić.

Odluka nadležnih potpuno je nehumana!

 

Većina zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nije prihvatila predlog šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je danas na sednici radno telo da u roku od sedam dana proveri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne dece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavestiti Predstavnički dom radi odgovarajuće reakcije.

Taj zaključak predložio je predsedavajući Doma Mirsad Zaimović nakon što je poslanica Naše stranke Sabina Čudić iznela nove šokantne tvrdnje o stanju u kojem su deca štićenici Zavoda u Pazariću, koji pokazuju, kako je rekla, da se bolesna deca vežu za radijatore ili da im se daju lekovi nedozvoljeni za njihov uzrast.

Neophodno je, kaže, da se danas Predstavnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrešenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva. Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje.

Najavila je da će u proceduru uputiti usvajanje sledećih zaključaka: hitno zaustavljanje zlostavljanja dece i svih štićenika zavoda, izrada kodeksa postupanja sa štićenicima, redovne nenajavljene inspekcije, izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje negovatelja do izrade novih zakonskih rešenja.

- Tražimo da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izveštaj o sprovedenim merama - rekla je Ćudić.

Podsetila je na stav Vlade FBIH od 17. oktobra u kojem se kaže da potrebe korisnika Zavoda u Pazariću nisu ugrožene, te da Vlada nije prihvatila navode koje govore suprotno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Bane

21.11.2019 18:11

Neka deca su vezana da ne bi sebe ili druge povredila. To se svuda u svetu radi.