Crna Gora ekološka država! Svaki treći stanovnik pušač

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.11.2019

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 35,4 odsto stanovnika u Crnoj Gori su pušači, dok se broj mladih od 13 do 15 godina koji konzumiraju duvanske proizvode udvostručio, pokazali su najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje.

Foto: Ilustracija

Nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana Agima Ljaljević rekla je da prema podacima kojima raspolažu, u populacionoj grupi od 18 do 24 godine ima više žena pušača nego muškaraca, što ukazuje da se nešto promenilo u kulturi crnogorske žene kada je u pitanju konzumiranje duvanskih proizvoda, prenosi CdM.

- Broj pušača je, prema istraživanju rađenom za period od 2014. do 2018. godine gotovo dvostruko porastao u populaciji od 13 do 15 godina - rekla je Ljaljevićeva. Šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije Mina Brajović upozorila je da su podaci kojima raspolažu na globalnom i evropskom nivou alarmantni.

Prema njenim rečima jedna od najboljih mera kontrole upotrebe duvana i smanjenja duvanskih proizvoda jeste upotreba fiskalnih mera.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading