Dodik na sednici parlamenta RS: Moramo biti jedinstveni u odbrani Dejtona

Autor: Tanjug

Svet

11.11.2019

23:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Na ovim prostorima protutnjali su i fašizam i monarhizam i boljševizam i protektorat, samo su pripadništvo narodu i patriotizam ostali konstanta, i zato moramo pokazati jedinstvo", poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik

Na sednici je bila samo jedna tačka dnevnog reda - informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS.

Inače, sednica je zakazana kao odgovor na usvojenu Deklaraciju SDA u kojoj se traži unitarna BiH i ukidanje entiteta.

Dodik je od svih poslaničkih klubova i partija u NSRS, bilo da su u vlasti ili opoziciji, zatražio da dostave informacije kako bi se dopunili zaključci koje je dostavila vladajuća većina.

- Ova sednica je u funkciji odbrane Srpske, njenih prava, nadležnosti i obaveza potvrđenih Dejtonskim mirovnim sprazumom - poručio je Dodik.

On je podsetio da su Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) i zemlje koje su ga podržale nametali rešenja koja su nazivali kompromisom.

- Sada znamo da je to lažan kompromis na štetu Srba, i zato je vreme da se podvuče crta, da vidimo gde smo bili 1995, a gde smo sada skoro 25 godina posle - poručio je Dodik.

- Cilj "reformi" bio je jačanje državnosti BiH, te da od njih ne žive bolje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego samo stranci koji imaju visoke plate.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Živo

12.11.2019 16:03

Izvorni Dejton se odbraniti mora.