(FOTO) Napad iz mržnje u ljubljanskom gej klubu!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

01.11.2019

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa neidentifikovanih napadača upala je rano jutros u klub "Tifani" u centru za alternativnu umetnost "Metelkova Mesto" u Ljubljani u kojem se okupljaju pripadnici LGBT populacije, a veruje se da je napad bio motivisan mržnom, javlja slovenačka agencija STA.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Napadači, koji su polomili ulazna vrata i prozore kluba, kao i inventar, pobegli su kada je policija stigla na mesto događaja.

Prema izveštaju policije, u napadu, koji se dogodio nakon zatvaranja kluba u ranim jutarnjim satima, pričinjena je šteta od nekoliko hiljada evra.


Zaposleni u klubu su ostali nepovređeni jer su se zatvorili u pomoćne prostorije, dok su napadači lupali u zidove i vrata i upućivali homofobične izjave.

Policija navodi da napad tretira kao zločin iz mržnje.

Klub "Tifani" deli zgradu s lezbijskim klubom "Monokel".

Vest o napadu objavljena je na Fejsbuk stranici kluba.

 

 


Premijer Marjan Šarec napisao je na Tviteru da je napad "kukavički, jadan čin".

On je istakao da takvi nasilni činovi nažalost nisu neuobičajeni u Sloveniji.

Istovremeno, organizacija Legebitra upozorava da je porast anti-LGBT zločina iz mržnje delom rezultat toga što govor mržnje postaje uobičajen u slovenačkoj politici i društvu uopšte.

Pre oko mesec dana radnik obezbeđenja u ljubljanskom klubu K4 otpušten je pošto je pozdravio nacističkim pozdravom gosta na gej događaju, a početkom oktobra istaknuti gej aktivista je ozbiljno povređen u Murskoj Soboti.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading