Razarajuće dejstvo novog Zakona o igrama na sreću: Maloletnici u Republici Srpskoj na svakom koraku mogu da se - kockaju!

Autor: banjaluka24h.com

Svet

31.10.2019

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U novom Zakonu o igrama na sreću RS na mala vrata je uvedena odredba koja dozvoljava postavljanje aparata (terminala za kockanje) klađenje u svim ugostiteljskim objektima na teritoriji Srpske. Na taj način se u najširem mogućem obimu kockanje čini lako dostupno svim uzrastima maloletnika koji posećuju ugostiteljske objekte.

Foto: Udruženje priređivača igara na sreću

Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću uputila je reagovanje za javnost povodom pogubnih posledica novog Zakona o igrama na sreću Republike Srpske. Ova asocijacija, kako ističu, nastoji da odgovornim poslovanjem članica zaštiti maloletnike i prepozna rane znake zavisnosti kod odraslih, te u tom pogledu ima uspešnu saradnju sa stručnim timovima UKC Banja Luka.

Međutim, ono što je novi zakon omogućio u ovom bh. entitetu, sve baca u vodu! Saopštenje prenosimo u celosti u nastavku: Razarajuće dejstvo novog Zakona o igrama na sreću Republike Srpske stručnjaci su predvideli još pre pola godine, kada je Vlada RS dala na usvajanje Skupštini taj svoj, u tajnosti pripreman i po hitnom postupku usvojen propis, koji su poznavaoci pola u šali, a pola u zbilji označili kao biznis plan interesnih grupa.

Foto: Udruženje priređivača igara na sreću

Naime, u novom Zakonu o igrama na sreću Republike Srpske na mala vrata je uvedena odredba koja dozvoljava postavljanje aparata (terminala za kockanje) klađenje u svim ugostiteljskim objektima na teritoriji Srpske. Na taj način se u najširem mogućem obimu kockanje čini lako dostupno svim uzrastima maloletnika koji posećuju ugostiteljske objekte.

Ovakva odredba ne samo da je u suprotnosti sa ustavnom obavezom zaštite maloletnika od svih vrsta štetnih uticaja, nego je suprotna i osnovnim evropskim standardima zaštite maloletnika i dobroj zakonodavnoj praksi savremenih država, pa čak je u suprotnosti i sa pojedinim drugim odredbama tog istog zakona, koje koliko - toliko pokušavaju da spreče kockanje maloletnika.

Foto: Udruženje priređivača igara na sreću

Na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Banjaluci, dr Kristijan Andrei, ekspert rumunskog nacionalnog udruženja za odgovorno priređivanje igara na sreću, komentarišući ovo neshvatljivo rešenje, istakao je da je uvek lakše, efikasnije i kvalitetnije rešavati problem kroz prevenciju, poći od normalnog, a ne od patološkog stanja, pojednostavljeno - treba raditi na sprečavanju maloletničkog kockanja i na edukaciji, a na ovaj način se lečenje počinje kada je šteta već načinjena.

U ovakvoj situaciji, pitanje se samo nameće - zašto država ne štiti bar maloletnike od kocke i da li je moguće da je zarada inostranih interesnih grupa zaista važnija čak i od zdravlja najmlađih stanovnika ove zemlje, koji bi morali da budu njena budućnost, a ne samo mogućnost za sitnu dodatnu zaradu nekoliko mešetara - ističe se u reagiranju Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading