U Velikoj Kladuši preti epidemija zbog migranata: Malarija, šuga i hepatitis prete da izazovu pravu katastrofu

Autor: Blic, Republika

Svet

25.10.2019

14:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Velikoj Kladuši vlada alarmantna situacija zbog velikog broja migranata koji se nalaze na tom području, a koji su oboleli od raznih zaraznih bolesti. Po broju pacijenata obolelih od šuge uskoro bi trebala biti proglašena epidemija.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Migranti u Velikoj Kladuši

Kako je rekla direktorka Doma zdravlja Velika Kladuša Evresa Okanović, ovo područje je na većem udaru od Bihaća zbog toga što su okruženi graničnim prelazima kuda migranti pokušavaju doći do Evrope, ali su ujedno i zaboravljeni od svih.

– U izuzetno smo teškoj situaciji. Na svojim leđima nosimo veliko breme, a u svemu tome smo usamljeni. Ministarstvo zdravstva USK nam pokušava pomoći, ali imamo veliko nerazumevanje lokalne zajednice i policije. Mi imamo jedan tim koji pruža zdravstvenu zaštitu u Miralu u kojem se nalazi više od 1.000 migranata. Taj tim ide tri puta sedmično po četiri sata i omogućavaju koliku-toliku zdravstvenu zaštitu, ali problem je što migranti koji su van Mirala i spavaju po livadama, šumama i tuđim kućama nemaju adekvatnu zaštitu – rekla je Okanovićeva.

Postoje i dva slučajeva malarije koja je pronađena kod migranata

Ističe kako se situacija otima kontroli i da postoji opasnost po zdravlje za domicilno stanovništvo s obzirom na to da veliki broj migranata ima šugu, zatim AIDS, hepatitis, tuberklozu, a zabeležena su i dva slučaja malarije.

– Do sada se jedva nosimo sa situacijom, a u budućnosti ne znamo hoćemo li moći. Velika Kladuša je opterećenija i siromašnija. Ovo je apel i vapaj da nam se pomogne. Pismeno i telefonski smo se obraćali lokalnoj zajednici da nam se pomogne, ali se oglušuju na sve. Migranata je sve više i biće ih još nakon što Hrvatska zatvori granice i pojača kontrole na ‘rupicama’ kroz koje svaku noć u grupi prolazi oko 30 ispaćenih migranata koji pokušavaju da pređu u bolji život – navela je.

Zbog mešanja migranata sa domicilnim stanovništvom javlja se opasnost od epidemije

Prema njenim rečima, policajci su već pet puta prekinuli rad Lekara bez granica i to tokom prijema pacijenata. Već mesec ne mogu da rade. Zbog toga migranti dolaze u Hitnu službu gde se mešaju s domicilnim stanovništvom, što može dovesti do epidemije raznih bolesti.

– Već smo imali situaciju da je u Hitnoj pomoći došlo do sukoba kada je jednu veče bilo mnogo domicilnog stanovništva, među kojima i dece te desetak migranta. Lekari su uradili trijažu i prvo su pregledali migrante. Tada je domicilno stanovništvo negodovalo, bilo je vređanja, psovanja i slično. Mi njih razumijemo, ali mi moramo pružiti zdravstvenu zaštitu svima. Ako na snazi i dalje bude zabrana rada Lekarima bez granica, očekuju nas konflikti većih razmera – naglasila je Okanovićeva.

Zbog velikih gužvi u Hitnoj pomoći dolazilo je i do fizičkog obračuna sa lekarima

U Miralu se nalazi oko 1.400 migranata koji su registrovani. Tačan broj migranata koji nisu registrovani nije poznat. Prema poslednjim informacijama Operativne grupe za pitanje migracija USK, na istočnim granicama imaju oko 1.000 registrovanih ulazaka i oko 1.300 neregistrovanih ulazaka dnevno.

Na Veliku Kladušu i Bihać je najveći pritisak. Za razliku od Bihaća, lokalne vlasti u Velikoj Kladuši očito nemaju sluha.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading