Stejt department poslao Podgorici opominjuće preporuke

Autor: Tanjug

Svet

15.10.2019

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nimalo vedre poruke stigle su iz Stejt departmenta na adresu zvanične Podgorice i njenih evroatlantskih integracija.

RepublikaFoto: youtube.com/CNN

U Integrisanoj strategiji za odnose sa državom (ICS), dokumentu koji je pušten na sajtu američke diplomatske službe, i Evropska unija redovno ukazuje da su neophodne zakonske reforme i opipljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji su glavna prepreka Crnoj Gori ka integracijama.

- Korupcija i kriminal podrivaju poverenje javnosti u vladine institucije, udaljavaju američke i druge investitore i prete dugoročnom zdravlju ove mlade demokratije. Pored toga, smanjuju otpornost na maligni strani uticaj u zemlji i daju snagu transnacionalnim kriminalnim organizacijama koje ugrožavaju američku državu i region, navodi se u dokumentu Stejt departmenta.

U izveštaju Stejt departmenta o Crnoj Gori navodi se da posebno zabrinjavaju ratni zločinci iz ratova devedesetih godina prošlog veka koji su se transformisali u današnji organizovani kriminal i nasilni ekstremizam vezan za Rusiju.

- Jačanje vladavine zakona je glavni prioritet koji dele Vlada Crne Gore, američka vlada i Evropska unija napisano je u ovom dokumentu.

Iako je Crna Gora od 2017. godine deo NATO, podsećaju da i dalje treba ukazivati na benefite članstva u toj vojnoj alijansi.

- Iako su evidentne aspiracije Crne Gore ka punoj evroatlantskoj integraciji, ona mora da nastavi da usklađuje svoju spoljnu politiku sa politikom NATO i EU. Pošto Crna Gora ima pozitivne odnose sa svim susedima, što je jedinstvena razlika na Zapadnom Balkanu, ona može preuzeti vodeću ulogu u obezbeđivanju stabilnosti u regionu jačanjem odnosa i partnerstva, kako bi se, između ostalog, efikasno suzbijali kriminal, terorizam i trgovina ljudima, ističe se u dokumentu.

Dalje se navodi da Crnoj Gori predstoji mnogo posla, posebno na jačanju vladavine zakona, uklanjanju korupcije, podsticanju ekonomskoj razvoja i očuvanju medijskih sloboda.

- Crna Gora ostaje prva država u nastojanju da se suzbije strani maligni negativan uticaj - pišu Amerikanci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading