FILMSKI PREVARANT: Silno zaradio na lažnim diplomama!

Autor: blic.rs, Republika

Svet

18.09.2017

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protiv Eduarda Đukića (49) iz Republike Srpske, podignuta je optužnica zbog sumnje da je svakojakim prevarama zaradio oko 100.000 maraka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Uzeo silne pare na falsifikovanju dokumenata

Optužnicu banjalučkog tužilaštva potvrdio je Osnovni sud u Prnjavoru.

Đukić je bio profesionalni prevarant, specijalnost mu je bila izrada lažnih diploma srednjih škola, ali i fakulteta.

U optužnici je navedeno da je on uz pomoć računara, skenera i štampača pravio školska svedočanstva, diplome i uverenja.

- Isečak otiska pečata sa originalnog dokumenta, uz pomoć skenera i štampača, utiskivao je na prazan obrazac diploma, koje je potom sam popunjavao. Na taj način napravio je pet lažnih diploma i svedočanstava Srednje mešovite škole, pa ih predao osobama na koja se odnose – navedeno je u optužnici.

Osim toga, on je u svojoj kući u Prnjavoru imao veliki broj lažnih pečata, među kojima su bili i pečat srednje mešovite škole, ali i farmaceutskog fakulteta, Sedme muslimanske brigade, stalnog sudskog tumača za ruski jezik. Đukić je posedovao i lažni pečat jednog fudbaskog kluba, a i pečat "Strogo poverljivo".

Osim što je izrađivao lažna dokumenta, Đukić se bavio i prevarama. Tako je u nameri da dođe do novca, slagao R.P. da se protiv njega vodi istraga zbog ratnog zločina i pokazao mu lažnu optužnicu koju je navodno izdalo tužilaštvo, a koju je sam napravio.

- On je zatim tom muškarcu ponudio pomoć, odnosno da proda njegovu imovinu. Slagao mu je da je za kupovinu zainteresovana jedna firma, tako što mu je predočio lažni ponudbeni ugovor, a nešto kasnije i lažni ugovor o kupovini nekretnine - piše u optužnici.

Potom mu je kasnije rekao da ta prodaja nije uspela, te mu je tada rekao da je za njegovu imovinu zainteresovano jedno ministarstvo u Vladi RS, i dostavio mu da potpiše lažni ugovor o kupoprodaji nekretnina.

Naivni R.P potpisao je i to misleći da je reč o autentičnom ugovoru.

Nakon toga mu je saopštio da Ministarstvo nema novca da isplati kupoprodajnu cenu, te ga ponovo obmanuo rekavši da je za kupovinu zainteresovana još jedna kompanija, što je sve R.P. navelo da mu u više navrata na ime usluga i taksa isplati ukupno oko 80.000 maraka.

Međutim, ni tu nisu završene prevare sa kojima se bavio optuženi.

Đukića, ujedno, terete i da je prevario jednu ženu, i to G.B, kojoj je rekao da će joj pomoći oko povrata stana u Zenici i predočio joj lažna rešenja koje je navodno izdao zenički Opštinski sud.

- Tražio joj je novac za takse i razna dokumenta, pa je ona bila uverena da radi u njenom interesu, te mu je isplatila oko 3.000 za razne usluge - piše u optužnici.

Optužen je i da je prevario i K.C, kojoj je tvrdio da će joj pomoći da ostvari penziju i dobije građevinsku dozvolu za kuću, te joj tražio novac za taksu, pa mu je ona dala oko 11.500 maraka.

Uhapšen u akciji "Dokument"

Eduardo Đukić uhapšen je akciji "Dokument" koju je proveo tadašnji Centar javne bezbednosti Banjaluka.

Tom prilikom kod njega je pronađeno ukupno 170 predmeta koji ga direktno povezuju sa optužbama, od kojih je pronađena 91 matrica za diplome.

Sumnjalo se da je na stotine ljudi od njega kupilo lažne diplome.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading