Kitarović ko Maksim po diviziji! Hrvatska nije mala, nije mala, nije ni region nego Evropa

Autor: Tanjug, Republika

Svet

02.10.2019

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je danas zvanično ušla u trku za drugi predsednički mandat, poručila je da Hrvatska nije neka mala zemlja, da se na tu državu u svetu gleda bolje nego ikad, da Hrvatska nije region, već da pripada Evropi i Mediteranu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kolinda Grabar Kitarović

- Hrvatska nije region, Hrvatska je suverena država koja ravnopravno razgovara s drugima! Ponosno i istrajno nastaviću da radim i na lobiranju za Hrvatsku kod svetskih lidera i unutar medunarodnih organizacija radi zaštite i predstvljanja hrvatskih državnih i nacionalnih interesa - kazala je Grabar Kitarović. Precizirala je da je u međunarodnom pozicioniranju, Hrvatskoj mesto u Srednjoj Evropi i na Mediteranu, a politički u okviru evroatlantskih integracija.

- Takvoj poziciji Hrvatske aktivno sam pridonela kroz brojne politicke sastanke i inicijativu Triju mora - rekla je Grabar Kitarović i istakla da Hrvatska nije neka "mala zemlja". Upravo je vera u Hrvatsku je, istakla je Grabar Kitarović, glavni razlog zašto se ponovo kandiduje. - Vera nas je sacuvala u najtežim trenucima i dovela nas je do slobode, a sloboda nam sada daje mogućnost da gradim svoju domovinu onakvom kakvom je svi želimo - uspešnijom i boljom - poručila je.

I zato je, kaže, odlučna da istraje u promovisanju tih vrednosti koje nas okupljaju, a ne razdvajaju. - Želim da nakon trideset godina moderne Hrvatske i cetvrt veka od slavnih pobeda u Domovinskom ratu, ponosni samosvesno gledamo u budućnost, svesni svoje vrednosti, postignuća i sopstvene odgovornosti prema opštem dobru - dodala je. Poručila je i da će i u narednih pet godina ponosno i odgovorno predstavljat hrvatsku državu i sve hrvatske ljude. Zato što, kako je kazala, veruje u Hrvatsku.



- Odlučna sam u drugom mandatu čvrsto da vodim Hrvatsku u aktulelnoj međunarodnoj politici. Hrvatska je sloboda teško izborena i zato smo dužni onima koji su za nju dali sve i onima koji tek dolaze, u kojoj će svaki hrvatski čovek živeti dostojanstveno. Hrvatska po meri čoveka to je moj cilj to je moja dužnost, to je dužnost svih nas - rekla je Kitarović u obraćanju medijima na konferenciji na kojoj pitanja novinara nisu bila dozvoljena.

Rekla je da je bila i da ostaje predsednica vanstranačkih i ideoloških pobeda.  - Uvek sam podsticala veru u bolju budućnost - rekla je aktuelna predsednica i dodala da predsednik mora biti garant osnovnih načela, demokratske države. Njen predizborni slogan u izbornoj kampanji će biti "Predsednica - zato što verujem u Hrvatsku". - Uporno lobiram za Hrvatsku. Želim posebno da istaknem da se Hrvatsku danas zna. Danas se Hrvatska u svetu gleda bolje nego ikada dosad. Radila sam ne samo na podizanju međunarodne prepoznatljivosti naše države već i na produbljivanju veza s najjačim svetskim liderima - rekla je.

Kitarović je rekla da će se založiti hrvatski identitet, te da je reč o opstanku hrvatskog naroda. - Imali smo vekovima snage opstati na našem tlu, odbranili smo od velikosprske agrseije, a sad moramo obnoviti vitalnost naše nacije - navela je. Veći deo obraćanja posvetila onome što je učinila za Hrvatsku tokom proteklih pet godina, posebno istakavši da je svesna potrebe organizovane promocije pozitivne slike o Hrvatskoj u svetu, da je predložila konkretne mere za brendiranja Hrvatske. - Olduku objavljujem u želji da nastavljamo put zajedništva i bolje Hrvatske - rekla je Grabar Kitarović, zahvalivši se hrvatskim građanima koji su joj dali podršku i naravno HDZ-u, njenoj matičnoj stranci bez koje, kako je rekla ne bi bila predsednica i koja je omogućila novi predsednički mandat.

Kitarović, koja je u centrali HDZ-a došla u pratnji supruga, istakla je da je u prvi mandat ušla s verom u velik potencijal Hrvatske kao snažne i ponosne države, koja može i treba suvereno da kreira svoj razvoj, napredujući prema najrazvijenijim evropskim državama.  - Države koja može da da još veći doprinos rešavanju zajednickih evropskih i svetskih problema - rekla je. U daljem izlaganju, često prekidanim aplauzom, Kitarović je rekla da je uvek ponosno nosila boje hrvatskoga grba i promovisala domovinu.



Najavila je da će detaljan program za svoj novi mandat predstaviti uoči predizborne kampanje, a danas je kao važno istakla očuvanje hrvatske porodice, slobode koja je časno izborena i očuvanje našeg identiteta. Obratila se i hrvatskim veteranima, rekavši da ono što su oni "srcem, životima i oružjem branili", danas svi zajedno moraju čuvati i na tim temeljima nastaviti gradnju države.

Kao predsednica i vrhovni zapovednik Oružanih snaga Hrvatske nastaviće, obećala je, da će raditi na bezbednosti hrvatske države i državljana. - Snažne, dobro opremljene i časnim ciljevima vođene, Hrvatska vojska i policija, garant su bezbednosti hrvatske državne granice i hrvatskog državne teritorije. Nastaviću da podstičem daljnje opremanje i štititi ulogu i dostojanstvo Hrvatske vojske i hrvatske policije. Hrvatska vojska treba biti u svakom delu naše domovine kao faktor razvoja, garant bezbenosti i pouzdan partner u NATO-u - poručila je hrvatska predsednica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading