Evo koliko će da robijaju Crnogorci zbog šverca kokaina u vrednosti od milijardu dolara

Autor: Tanjug, Republika

Svet

24.09.2019

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužilaštvo u Filadelfiji tražiće maksimalne kazne zatvora za crnogorske pomorce koji su učestvovali u švercu kokaina.

RepublikaFoto: Printskrin
Brod na kome je zaplenjen kokain

Pozivajući se na tamošnje medije, podgorički mediji prenose da, ukoliko optužnica bude podignuta protiv svih crnogorskih pomoraca koji se trenutno nalaze u federalnom pritvoru, ukupna zatvorska kazna mogla bi biti i do 40 godina.

Iako je u ovom momentu podignuta optužnica samo protiv jednog crnogorskog pomorca, američki mediji tvrde da će optužni predlog biti podignut i protiv ostalih članova posade čiji su tragovi pronađeni na zaplenjenim paketima kokaina.

Crnogorski pomorac Nenad Ilić (39) prvi je član posade protiv koga je podignuta optužnica zbog sumnje da je povezan sa švercom 20 tona kokaina, vrednog 1,1 milijardu dolara, koji je zaplenjen u Filadelfiji, podsećaju mediji.

Ilić je, navodi se, optužen da je prekršio pomorske zakone o švercu narkotika, za šta je predviđena minimalna kazna od 10 godina zatvora.

Ilić, koji je radio kao inženjer kadet na brodu "Gajane", jedan je od šestorice članova posade koji su uhapšeni u junu, ubrzo nakon zaplene kokaina.

Ostali se nalaze u federalnom pritvoru, ali su vlasti odbile da iznesu informacije o tome da li se i za njih pripremaju optužnice, piše filadelfijski "Inkvajer".

Optuženi za šverc kokaina mogu da dobiju i 40 godina robije

Oni se pozivaju na dokument prema kojem su članovi posade broda "Gajane" Fonofave Tijasaga (28) i Ivan Ðurašević (29) priznali povezanost sa krijumčarenjem kokaina.

Kako su preneli tamošnji mediji, dvojica osumnjičenih ispričali su sudiji da su prihvatili minimum 50.000 evra kako bi na brodu sakrili kokain. To su učinili, kako su tvrdili tokom saslušanja, po uputstvu jednog člana posade, ali njegovo ime nisu otkrili.

Upravo na njihovim iskazima temelji se optužnica, a tužilaštvo će, kako je ranije najavljeno, dostaviti velikoj poroti i materijalne dokaze kojima će potkrepiti navode optužnice.

Protiv Boška Markovića, Aleksandra Kavaje i Lauli Pulu  još nije završena istraga.

Kokain je otkriven pre tri meseca, a bio je smešten u sedam kontejnera sa povrćem i drugom raznom robom namenjenom Evropi, Africi i Aziji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading