Nisam četnik i neću da se izvinjavam: Pupovac o napadima na njega i koaliciji sa HDZ

Autor:

Svet

11.09.2019

16:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je juče da se neće odazvati pozivu da se izvini zbog svojih izjava o navodnom upoređivanju današnje Hrvatske i ustaške NDH. Na dugo očekivanoj konferenciji za novinare Pupovac je podsetio da je on u Hrvatskoj, u kojoj živi, bio nazivan raznim imenima i raznim kvalifikacijama i da ni od koga nije tražio izvinjenje.

RepublikaFoto: youtube.com/Moja TV
Milorad Pupovac

- Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam nikada neću tražiti izvinjenje. Onima koji me svrstavaju u zločince i ubice reći ću da nisam i nikada od njih neću tražiti izvinjenje, onima koji me svrstavaju u tajne saradnike srpskih vlasti, stavljajući me u opasnost, nikada neću tražiti izvinjenje - rekao je Pupovac.

Takođe je rekao da niko od njega ne treba da traži da ne poistovećuje današnju demokratsku Hrvatsku s NDH i njenom zločinačkom ideologijom jer, ističe, zna tu razliku i ne pada mu na pamet da se izvinjava.

Predsednik SDSS je novinarima rekao da ta stranka još nije donela odluka o tome da li će napustiti vladajuću koaliciju sa HDZ, te da će o toj temi biti reči na stranačkim organima, kao i tokom narednih dana u razgovoru sa koalicionim partnerima.

Podsetivši na obraćanje novinarima 23. avgusta, kada su govorile njegove kolege i on povodom serije napada na pripadnike srpske zajednice, Pupovac je rekao da je mnogima zasmetala njegova briga zbog nastavka rasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj.

 

 

Lider SDSS: Pozivam da prestanemo biti slepi i gluvi na poruke poput "ubij Srbina"

Vlada ima potencijal

Pupovac je konstatovao i da u hrvatskoj vladi i parlamentu ima potencijala, kako je rekao, ne malog, te da je uveren i da ima spremnosti za saradnju i čvrsto delovanje protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma. Te stvari, objasnio je, danas nepotrebno opterećuju hrvatsko društvo.

- Mnogima je posebno zasmetala moja bojazan da je rast te mržnje takav da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje kvislinške NDH. Iako se reakcije na takvu izjavu i dalje ne stišavaju, nakon svega veoma sam ohrabren tim reakcijama. Moje su brige i bojazni danas manje nego pre dve sedmice jer nikad dosad toliko uticajnih glasova nije osudilo vezu današnje Hrvatske s tadašnjom NDH - objasnio je Pupovac.

Dugogodišnji lider Srba u Hrvatskoj pozvao je da svi zajednički u toj zemlji uklone ustašku oznaku - slovo U - ispisanu na fasadama i na saobraćajnim znacima.

- Pozivam da odore s ustaškim uzvikom "za dom spremni" odložimo, a takvo uzvikivanje sankcionišemo. Pozivam da prestanemo biti slepi i gluvi na poruke poput "ubij Srbina", nezavisno od karaktera poruke - naveo je Pupovac i pozvao da se prekine i sa revizijom istorije. B. K.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading