Afera "Reket": Svedočio počasni konzul Srbije

Autor: Tanjug

Svet

02.09.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Siljan Micevski, vlasnik firme "Pelister", jednog od najuglednijih i najznačajnih građevinskih preuzeća u Severnoj Makedoniji pozvan je u Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije gde je u ponedeljak u svojstvu svedoka dao iskaz u predmetu "Reket", piše "Poliitka".

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Boki 13 i Zaev

Prema navodima lista, njegov iskaz trajao je puna dva sata, a Micevskog je Tužilaštvo pozvalo u svojstvu svedoka kako bi pružio detaljne informacije o predmetu "Reket".

Kako navodi makedonska štampa, Micevski je blizak dvema najvećim parlamentarnim partijama Severne Makedonije - SDSM i VMRO-DPMNE, a njegova firma dobila je najviše državnih tendera.

Makedonska štampa piše i da je Micevski na ime Međunarodnog saveza, čiji je prvi čovek Bojan Jovanovski, Bboki 13, uplatio autorski honorar u visini od 720 000 evra.

Za javnost ova organizacija je formirana s ciljem da se bavi izgradnjom domova za penzionere ili socijalnih stanova.

Kako se saznaje iz medija, čitavu stvar je obelodanio novinar Branko Geroski pišući o odnosu Micevskog i Bokija 13 i o auturoskom honoraru penzionerke Todorove koji je podigla iz banke i predala nepoznatoj osobi.

 

 

Istraga treba da pokaze kome je upućen taj novac.

Prema navodima iz makedonske štampe, nije isključena mogućnost da je firma "Pelister" bila umesana u protivpravne radnje zbog čega je i Micevski, inače počasni konzul Srbije u Severnoj Makedoniji postao žrtva u predmetu "Reket".

Kako je Siljan Micevski izjavio za "Politiku", reč je isključivo o poslovnom odnosu.

- Moja firma sa organizacijom Bokija 13 zaključila je dogovor da se kupe određene lokacije za izdgradnju domova penzionera.

Isplatili smo 720 000 evra za kupovinu placeva na Ohridu.

- Kako je preminuo gradonačelnik Ohrida i kako je Jovanovski za nas nedostupan, projekat je prekinut. Gde je novac koji je moja firma uplatila ne znam - rekao je Micevski.

On kaže da se nada da će istraga utvrditi gde je taj novac i da će se vratiti.

- U međuvremenu smo pokrenuli tuzbu protiv svih osoba koje su potpisnici ugovora sa našom firmom, jer novac nije namenski potrošen po ugovoru - navodi Micevski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading