Ode Milo niz vodu, njegovi mafijaši dojadili Trampu

Autor:

Svet

02.09.2019

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo dve godine nakon što je uz veliku podršku SAD Crna Gora ušla u NATO, Amerika je stavila veto crnogorskim pomorcima za ulazak u tu zemlju. Trampova administracija, naime, zvanično je obavestila velike brodarske kompanije da su u SAD nepoželjni brodovi u čijim posadama su pomorci iz Crne Gore. Italijansko-švajcarska kompanija "Mediterranean Shipping Company" (MSC) počela je masovno da otpušta Crnogorce zbog loše slike koja ih prati zbog umešanosti u šverc narkotika. To rade i druge kompanije koje od zaposlenih traže podatke o tome kada su počeli da plove, pod kojom zastavom, koliko puta su bili u Južnoj Americi, s kim su tamo kontaktirali...

Foto: youtube.com/ Nemanja 00
Milo Đukanović

Podsetimo, 18. juna je zaplenjeno 20 tona kokaina vrednog 1,3 milijarde dolara koji je prošvercovan u SAD na brodu "MSC Gayane" u luci Filadelfija. Tada je uhapšeno šest pomoraca, od kojih su četvorica iz Crne Gore. Brod je u Filadelfiji zadržan skoro mesec dana i privremeno je pušten da nastavi putovanje na liniji iz Azije preko Južne i Severne Amerike za Evropu, tek nakon što je vlasnik - kompanija MSC, uplatila kauciju od čak 50 miliona dolara.

Od tada vlasti SAD odbijaju da prihvataju brodove sa posadama iz Crne Gore, a njihovim stopama mogle bi da krenu i druge zemlje, poput Čilea. Tamo je policija u gradu Vinja del Mar u julu ove godine zaplenila više od 100 kilograma kokaina na brodu na kojem se nalazilo pet pomoraca iz Crne Gore, dvojica iz Herceg Novog, a trojica iz Bara koji su uhapšeni. Istraživalo se da li ta isporuka ima veze sa zaplenom 20 tona kokaina u SAD.

Podgoričke Vijesti objavile su izvode iz mejlova koje je zapovednicima brodova iz Crne Gore poslao menadžer italijansko-švajcarskog giganta MSC, kapetan Anonio Mareska, u kojem se čudi da se "izgleda niko (od Crnogoraca) ne interesuje zbog toga što (u SAD) počinju da ih smatraju kriminalcima".

Vlast u Podgorici ćuti

Strukovno udruženje pomoraca iz Kotora zahteva od ministarstva pravde, policije i spoljnih poslova Crne Gore, koji se još nisu oglasili, da preduzmu sve kao bi crnogorski pomorci mogli nesmetano da nastave da obavljaju svoje poslove. To udruženje takođe traži da se tzv. pomorci koji su kriminalnim radnjama došli do bogatstva procesuiraju kako bi bila skinuta ljaga sa ogromne većine pomoraca koji pošteno zarađuju svoje pare.

Upućeni tvrde da je bilo samo pitanje vremena kada će američki istražitelji, posebno DEA, predložiti rampu za crnogorske pomorce, posebno jer poslednjih godinu dana nije bilo zaplenjenog broda u Južnoj Americi, a da na njemu nisu bili Crnogorci koji su aktivno učestvovali u švercu narkotika.

Ovo je veliki šamar Crnoj Gori, koja se inače hvali da ima dobru saradnju sa DEA, ali i ekonomski udarac za Milovu državu s obzirom na to da Crna Gora ima najveći broj pomoraca po glavi stanovnika i da mnogi žitelji Crne Gore žive zahvaljući prihodima koje ostvaruju članovi njihovih porodica ploveći svetskim morima.

ČINJENICE

- više hiljada crnogorskih državljana nalaze se na brodovima raznih kompanija širom sveta

- samo pomorci koji plove za italijansko-švajcarskog giganta MSC godišnje zarade i u Crnu Goru unesu oko 70 miliona evra

- od zarade pomoraca u Crnoj Gori živi oko 8.000 članova njihovih porodica

glosa

Počelo masovno otpuštanje Đetića zbog njihove umešanosti u šverc narkotika

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading