Ovako je govorila majka koja je život dala za svoje dete

Autor: Republika

Svet

31.08.2019

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ana Đoković iz Bara, koja je pre dve godine odlučila da svoj život stavi na kocku i da rodi uprkos raku grlića materice, preminula je, a priča o njenoj borbi nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Foto: instagram.com/Ana Djokovic
Ana Đoković

Retke su situacije kada pacijent ne posluša savet lekara. Zbog toga je ova priča jedinstvena.

Ana je u 4. mesecu trudnoće, krajem februara, prvi put čula otkucaje srca svoje bebe. Istog tog dana lekari su joj saopštili strašnu vest - invazivni karcinom grlića materice. U tom trenutku tumor je bio veličine oko 3 centimetra, a mišljenja lekara bila su podeljena. Neki su joj predlagali prekid trudnoće, imala je čak i konzilijarnu odluku za to, dok su joj drugi savetovali da ipak može da izgura, barem do 7. meseca.

Sa najvećim osmehom na svetu, Ana je izvela svog sina Vukotu iz Instituta za neonatologiju. Nakon problema sa disanjem, male težine pri rođenju, njegovo zdravstveno stanje je potpuno stabilizovano, dok je Ani tada ostala samo još jedna doza hemoterapije.

- Jako sam uzbuđena jer idemo kući. Zaboravljamo sve te, da kažem, loše stvari, koje su u stvari donele nešto lepo. Idem sa Vukotom i svojim mužem kući. Danas je cela planeta moja - nasmejano je pričala Ana Đoković.

Odlučila se da rodi, iako je za mnoge to bilo neodgovorno. I nakon toga nije sve išlo po planu. sredinom maja, u 27. nedelji trudnoće, Anino zdravstveno stanje se naglo pogoršalo. Život joj je visio o koncu. Obilno krvarenje lekari u Kliničkom centru Podgorica nisu mogli da zaustave. Odlučili su da je avionom prebace u Beograd i u roku od sat vremena ona je bila u klinici "Narodni front". Naši ginekolozi uradili su hitan carski rez, a nakon toga izvadili joj i ogroman tumor, ali i matericu. Mali Vukota, težak svega 1.300 grama, prebačen je na Institut za neonatologiju. I tada je počela njihova druga borba za život.

- Njegov oporavak, za bebe koje su rođene pre vremena, bio je dobar. Prvo je bio na intenzivnoj nezi, imao je i problema sa disanjem. ali od 1.300 grama, koliko je imao pri rođenju, danas iz bolnice izlazi sa 3.200", ponosno je govorila Ana.

Kako je njen sin napredovao, tako je i ona bila sve bolje. Prvi nalazi nakon operacije pokazali su da nema nijednu malignu ćeliju.

Za sebe je govorila da nije "majka hrabrost"

Foto: instagram.com/Ana Djokovic
Majka hrabrost

- Nisam ja majka hrabrost, sve su majke hrabrost. Moja je priča bila i hrabrost i ludost u istom trenu, a majka hrabrost je svaka majka koja se bori da izvede svoje dete na pravi put. Majka hrabrost je svaka žena koja radi duple poslove da prehrani dete, koja bdi nad svojim detetom sa posebnim potrebama, koja ne spava jer beba ima temperaturu. Svaka je majka-majka hrabrost - smatrala je ona.

Ani se bolest nakon porođaja povukla i nalazi su pokazali da nema nijednu malignu ćeliju, ali jetokom 2017. primala radioterapiju i hemioterapiju. Ohrabrivala je žene da redovno idu na prventivne ginekološke preglede.

Bolest se nalažost vratila zimus i bila je jača od njene hrabrosti, vedrine i želje za životom.

Ana će biti sahranjena u nedelju u 15 sati u Župi (Nikšić).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading