I Hrvatima se smučio! "General" skroz puko u Hrvatskoj!

Autor:

Svet

14.08.2019

22:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatima se očigledno smučio Ante Gotovina, neosuđeni ratni zločinac! Pompezno najavljeni film "General", koji u romansiranom tonu prati životni put ovog oficira kojem su ruke krvave do lakata, doživeo je u Hrvatskoj potpuni fijasko. Posle debakla na festivalu u Puli, delo Antuna Vrdoljaka emituje se u polupraznim salama širom zemlje, iako je plan bio da to postane najgledaniji hrvatski film svih vremena.

Ante Gotovina

Ovo ostvarenje dosad je jedino pohvalila hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je konstatovala da "to nije samo priča o jednom zaslužnom čoveku, generalu pobedničke hrvatske vojske, već je to priča domovinskog rata, naše vekovne borbe za ljudsku i nacionalnu slobodu".

Film je istovremeno ubačen u čak 97 bioskopa širom Hrvatske i dosad ga je pogledalo jedva nešto više od 20.000 ljudi. Ni tamošnja štampa nije imala mnogo lepih reči za "Generala", a najcenjeniji hrvatski filmski kritičar Jurica Pavičić piše da bi onaj ko bi po ovom filmu sudio zaključio da nijedan hrvatski vojnik nikada nije ubio civila ni zarobljenika.

- Ko je gledao novi film Antuna Vrdoljaka, razume da u ratu nije stradala nijedna srpska kuća ni pravoslavna crkva. Srpski vojnici Hrvatima režu vratove i kopaju oči, a Hrvati paze da ne uprljaju uniformu - piše Pavičić.

2,7 miliona evra koštao film o Gotovini

Posebno su, pišu hrvatski mediji, sramotne scene egzodusa Srba iz Krajine tokom "Oluje", u kojima se vidi jedva 30 ljudi u begu. Zbog toga su se mnogi u komentarima sprdali kako je Vrdoljaku možda ponestalo novca za statiste.

Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica, kaže za Srpski telegraf da je "General" još jedan dokaz da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom, zločinačkom prošlošću.

- I činjenica da je država dala ogroman novac za film govori o tome. Dobro je da ima kritičara u Hrvatskoj koji objektivno sagledavaju film - rekao je Linta.

Svetilište za Stepinca

Alojzije Stepinac

Što je mnogo, mnogo je. Kardinal Josip Bozanić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sastali su se u utorak, a na sastanku je, između ostalog, dogovoreno potpisivanje predugovora za lokaciju izgradnje svetilišta posvećenom Alojziju Stepincu na Trnjanskoj Savici.

- Time će se steći zakonski preduslovi za početak gradnje - saopšteno je iz Zagrebačke nadbiskupije.

Gotovina je, podsetimo, u vreme "Oluje" bio komandant Zbornog područja Split. Prvostepenom presudom u Hagu bio je osuđen na 24 godine zatvora za progon, deportaciju, pljačku, ubistva Srba u Krajini od početka avgusta do kraja septembra 1995. Međutim, kasnije je oslobođen krivice.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

15.08.2019 09:15

Nažalost možemo samo da im zavidimo,jer oni su vekovima znali šta hoće u odnosu na nas Srbe.