Sramni pokušaj ustaša da se Tesla proglasi hrvatskim naučnikom

Autor: RTRS, Republika

Svet

12.08.2019

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je kao sraman najnoviji pokušaj Hrvatske da prisvoji jednog od najvećih svetskih naučnika - Srbina Nikolu Teslu.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

On je naveo niz detalja iz Tesline biografije, počevši od toga da je on rođen 1856. godine u Vojnoj Krajini u Austrijskom carstvu u porodici pravoslavnog sveštenika i kršten u pravoslavnoj Crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu.

- Dobro je poznato da je Vojna Krajina bila jedna od pokrajina u Austrijskom carstvu koja je u velikoj većini naseljena Srbima i koja je do njenog ukidanja 1881. godine bila pod direktnom austrijskom upravom. Vojna Krajina u vreme Teslinog rođenja nema nikakve veze sa Hrvatskom niti može u bilo kojoj varijanti biti zemlja najvećeg srpskog genija. Јasno je da je Nikola Tesla srpski, a nikako hrvatski naučnik - rekao je Linta.

On je ukazao da je navodna izjava Nikole Tesle da se ponosi svojim srpskim poreklom i svojom hrvatskom domovinom običan falsifikat i izmišljotina komunističkih vlasti posle završetka rata, saopšteno je iz Saveza Srba regiona.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Miodrag Linta

- Potrebno je naglasiti da krajiški Srbi koriste reč "otadžbina" a ne "domovina". Dakle, moguća Teslina izjava bi bila - Ponosim se svojim srpskim rodom i Krajinom kao otadžbinom - ukazao je Linta.

On je naveo da je Tesla bio dobro informisan o masovnim ustaškim zločinima i sa tim da su u njegovom rodnom Smiljanu i okolini, na Svetog Iliju 2. avgusta 1941. godine, Hrvati katolici poklali 506 Srba u samo jednom danu, od čega 27 novorođančadi i 127 djece do 15 godina.

- Čak 91 član porodice Tesla ubijen u NDH, a 14 njih stradalo je u fabrici smrti Јasenovac. Tesla je kao pravoslavni Srbin sigurno bio u šoku i nije mogao da pređe preko toga i mnogih drugih masovnih zločina nad njegovim sunarodnicima - zaključio je Linta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading