Podgorički advokat razvalio Milogorce: Imovina SPC nikad nije bila državna

Autor: Tanjug

Svet

11.08.2019

21:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podgorički advokat Vladan Bojić ocenio je da je poslednji korak u zaokruženju crnogorskog identiteta "preknjižba" imovine Srpske pravoslavne crkve, to jest njene Mitropolije crnogorsko-primorske, uz garancije vlasti da će sve ostati isto samo će imovina biti državna.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Vasilije Ostroski
Manastir Ostrog

On je to rekao u intervjuu za list "Politika" od ponedeljka dodajući da su "glupost'' tvrdnje crnogorske vlasti da je nelegalnim odlukama Podgoričke skupšine omogućeno nezakonito i nekanonsko ukidanje autokefalnosti crnogorske crkve.

Kako kaže, neodrživ je i stav da je formiranje države Crne Gore posle referenduma 2006. godine došlo do nove realnosti i da SPC i njene četiri eparhije treba zakonom svetovnih vlasti preformulisati u CPC, po aršinu "država jednako crkva".

- To je veoma neuko i veoma brutalno mešanje države u kanonsko pravo. Poduhvat počinje preknjižbom imovine SPC na sržavu, a zna se cilj - zaokruženje domovinskog novocrnogorskog identiteta - rekao je Bojić.

Bojić ističe da vlasti Crne Gore nisu u tome same i da se služe kao "prelivni bazen" za takvu tvorbu na KiM.

- Treba preventivno pravno delovati, a nikako reaktivno. Namere su krajnje opasne, a dalekosežnost zla neslućena - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading