SRAMOTA: Uništen mural sa srpskom zastavom u Starom Baru!

Autor: Tanjug, barskiportal.com, Republika

Svet

07.08.2019

07:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Starom Baru uništena je srpska zastava, koja je zajedno sa zastavama drugih država formiranih raspadom SFRJ bila istaknuta na potpornom zidu u blizini pijace i autobuskog stajališta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovaj čin izazvao je brojne komentare osude na društvenim mrežama, preneo je sinoć Barski portal.

Nepoznati počinioci polomili su mural okačen na zid parkinga u Starom Baru, a otkinuli su i deo sa albanskom zastavom, kao i deo murala koji prikazuje Crnogorku i Crnogorca, prenosi portal Barinfo.

Barski portal navodi da je to još jedan u nizu incidenata – najpre je uklonjena tabla sa nazivom Ulice Popa Vasa Vukotića, pa su ukradena zvona sa hramova koji pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Nadbiskupiji barskoj i Primasiji srpskoj.

Ovaj portal piše da su građani ogorčeni i zbog istorijskih razloga.

U Starom Baru je 1878. godine, po oslobođenju od Turaka, osnovana "Obšta srpska osnovna škola", kako se tada zvala prva obrazovna ustanova na ovom prostoru.

Tri godine kasnije bila je osnovana i Srpska narodna čitaonica kao prva institucija kulture u istoriji grada, čiji su osnivači Srbi pravoslavne, katoličke i muhamedanske veroispovjesti.

U Starom Baru i danas radi Osnovna škola sa nazivom "Srbija", piše Barski portal.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading