HRVATI U PANICI ZBOG REFERENDUMA U RS: Dodik dobija nezavisnost 2022.

Autor:

Svet

10.09.2017

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republika Srpska postaće nezavisna 2022. godine! Referendum o otcepljenju i samostalnosti biće organizovan za pet godina, a lider bosanskih Srba Milorad Dodik će u ovom projektu imati podršku ruskog predsednika Vladimira Putina, piše hrvatski nedeljnik Globus.

RepublikaFoto: Tanjug
"Siguran sam da sledimo taj put ka nezavisnosti": Milorad Dodik

Prema informacijama koje je objavio ovaj list, to je jedan od ključnih razloga zbog kojih hrvatska šefica države Kolinda Grabar Kitarović u oktobru ide u Moskvu na razgovor sa Putinom. Da su Hrvati u panici i da će Srbi biti glavna tema razgovora u Kremlju, potvrdila je i Kitarovićeva.

- Moramo razgovarati o prostoru jugoistočne Evrope, razgovaraćemo o rusko-srpskoj vojnoj saradnji - rekla je za N1 hrvatska predsednica.

NEPOBEDIV TANDEM

Govoreći o referendumu, predsednik Srpske i lider SNSD juče je rekao da pitanje o statusu RS "ostavlja za kasnije".

- SNSD će i u 2018. godini, ukoliko se ne stvore neki ekstremni uslovi za održavanje takvog referenduma, pokušati da izgradi konsenzus u RS po tom pitanju - naveo je Dodik.

Lider Srba i ranijih meseci je govorio o ovoj temi, ističući da referendum neće organizovati u 2018.

22 GODINE PROŠLO OD POTPISIVANJA DEJTONSKOG SPORAZUMA

- Da li ćemo u narednim godinama pokrenuti to pitanje, videćemo. Siguran sam da sledimo taj put ka nezavisnosti - poručio je Dodik.

KRŠENJE DEJTONA

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Milimir Mučibabić za Srpski telegraf kaže da je otcepljenje RS moguće ako se nastavi centralizacija BiH i pritisak Bakira Izetbegovića na RS.

- Referendum o nezavisnosti je demokratsko načelo i ne vidim problem u tome da se RS otcepi. Srbi ne žele da žive u državi koja joj narušava prava zagarantovana Dejtonskim sporazumom, ali ni u zemlji u kojoj buja islamistički fanatizam i terorizam, a Bakir Izetbegović brutalno krši sve dogovore u cilju pravljenja muslimanske države - ističe Mučibabić.

Analitičar Dragomir Anđelković nema dilemu da će Moskva odigrati ključnu ulogu kada je u pitanju nezavisnost RS.

- Dodika će pre svega podržati Srbija, a Rusija ništa neće da uradi što ne uradi Beograd. To znači da će Beograd, ako neko narušava Dejton, kao garant sporazuma, bez svake sumnje podržati referendum o nezavisnosti RS, a samim tim će na međunarodnoj sceni podršku takvoj odluci davati i Rusija - zaključuje Anđelković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading