Gotovo glasanje: Ništa od gej brakova u Crnoj Gori!

Autor: novosti.rs

Svet

31.07.2019

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola nije dobio neophodnu većinu u crnogorskom parlamentu, podršku zakonu dalo je 38 poslanika vladajućeg DPS-a, opozicija nije prisustvovala glasanju, dok su protiv bili poslanici manjinskih partija - Ervin Ibrahimović i Nedžad Drešević iz Bošnjačke stranke, Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative i Genci Nimanbegu iz albanske Force.

RepublikaFoto: pixabay.com

Predloženi zakonom je predviđao je da osobe istog pola uživaju gotovo ista prava kao heteroseksualni parovi, odnosno, nije uključivao mogućnost usvajanja dece.

Zakonom je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani imovinski odnosi partnera. Osim toga, definisano je pravo na međusobno nasleđivanje i poreski status partnera. 

Partneri su u pogledu prava i obaveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava iz socijalne i dečje zaštite.

Predlogom zakona nije bilo omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje đece. Izdržavanje deteta moguće je jedino ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading