Izetbegović brutalno napao Dodika: Odgovoran je za krizu u koju tone BiH

Autor: Tanjug

Svet

27.07.2019

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović ocenio je danas da predsednik SNSD i član Predsedništva BiH Milorad Dodik "sve nas postupno i uporno uvlači u krizu".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bakir Izetbegović

- Namerno nisam rekao SNSD, nego predsednik SNSD, jer je upravo Milorad Dodik odgovoran za krizu u koju sada postupno tonemo, ali i za uporne opstrukcije i zastoje koji koče oporavak i napredak BiH već deceniju. Da nije bilo destruktivne politike Milorada Dodika ova zemlja bi do sada bila članica NATO saveza i EU, njena ekonomija i životni standard građana bi se merio sa ekonomijom zapadnih, a ne istočnih suseda - rekao je Izetbegović na sednici SDA, prenosi Klix.

Prema njegovim rečima, teško je pregovarati, sarađivati, praviti kompromise sa političarem koji se ponaša iracionalno, koji je spreman da radi na vlastitu štetu i štetu svog naroda i države.

 

 

- Njegovom voljom, koju je materijalizovao kroz odluke Narodne skupštine RS, zaustavljen je napredak BiH na NATO putu. Taj postupak je protivustavan, samim tim i antidejtonski. On je i protivzakonit, jer direktno krši Član 84. Zakona o odbrani - smatra Izetbegović.

Kako je ocenio, nepristajanje na tu vrstu diktata, odnosno imenovanje kadra SNSD za mandatara Saveta ministara pod tim uslovima iskorišćeno je da bi se kriza prenela i na sve ostalo.

- Zaustavljeno je formiranje strukture, i time funkcionisanje zakonodavne vlasti na državnom nivou. BiH nije poslala svoju delegaciju u Savet Evrope. U zastoju je evropski put BiH. Na čekanju je niz odluka bez kojih neće moći da se povuku sredstva stranih banaka za izgradnju infrastrukture širom BiH - naveo je Izetbegović.

Kivan i na HDZ

Izetbegović je kazao i da treba pozvati i HDZ da prestane sa opstrukcijom formiranja nove Federalne vlade i postavljanjem nemogućih uslova.

- Ljubić i Čović snose direktnu krivicu za propast dogovora i sadašnje stanje. Predsednik HDZ je u prethodnom mandatu, protivno rezoluciji PS BiH i konvenciji UN o pravu zemalja članica pristupu otvorenom moru, stao na stranu Hrvatske i omogućio početak izgradnje Pelješkog mosta koji zatvara izlaz BiH na otvoreno more. U ovom mandatu je to nastavio da čini predsednik SNSD-a, pozivajući se na vitalni entitetski interes - rekao je on.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading