Dodik o Pelješkom mostu: U interesu Srpske da rešava otvorene probleme sa Hrvatskom

Autor: Tanjug

Svet

20.07.2019

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je za hrvatski Večernji list za BiH da je Republici Srpskoj u interesu da rešava otvorene probleme sa Hrvatskom, a ne da tema razgovora bude Pelješki most koji je na hrvatskoj teritoriji.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik

Narodna skupština RS, naime, potvrdila je u četvrtak uveče dvotrećinskom većinom izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da je za vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac u Hrvatskoj.

Time je osporena odluka Predsedništva BiH o obustavljanju izgradnje mosta, a koja je doneta tako što su druga dva člana Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasali Dodika.

- Treba da se usmerimo na rešavanje postojećih problema poput granice kod Kostajnice, izgradnje mosta u Gradišci, odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori. Pelješki most za mene je isključivo unutrašnje pitanje Hrvatske - rekao je Dodik za VL BiH.

On je napomenuo da su na tom projektu angažovana velika sredstva EU i da je sasvim sigurno da EU ne bi ušla u proceduru odobravanja da sve nije perfektno pravno čisto.

- Sledeća stvar koja je važna jeste da to rade Kinezi i kineske firme koje su prisutne u Republici Srpskoj. Sve to izaziva negativne konotacije. A od toga Republika Srpska ne bi imala nikakve koristi. Dakle, Republici Srpskoj je u interesu da rešava otvorene probleme s Hrvatskom - kazao je Dodik.

 

 

Napomenuo je da se tu ne radi ni o kakvom dugu predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganu Čoviću, odnosno da niko nikome "ne duguje", kao i da upravo zbog toga veoma dobro sarađuju o političkim pitanjima, ali je ukazao da taj odnos nikada nije bio protiv interesa Bošnjaka.

- Mi branimo pravo Hrvatske da na vlastitoj teritoriji uređuje odnose kako hoće. Isto to tražimo i za sebe. To je isto kao da se neko nama meša da u Banjaluci gradimo vodovod - rekao je Dodik.

On je ocenio da su u ovom trenutku Srbi i Hrvati rešili svoja pitanja barem u pogledu odnosa država.

- Hrvatska je država hrvatskog naroda, a Srbija srpskog naroda. Republiku Srpsku doživljavam kao državu našeg naroda ovde, svestan istovremeno političke uloge i značaja hrvatskog naroda u BiH. U okviru toga mi pokazujemo primer na koji način ćemo graditi te odnose. Mislim da budućnost upravo pripada odnosima koje smo izgradili Čović i ja, odnosno politički pokret koji nas sledi - naveo je Dodik.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading