ZAŠTO JE NAJUREN PLENKOVIĆEV SARADNIK? Srbi i Tramp srušili hrvatskog ministra!

Autor: Borislav KAŠANSKI

Svet

18.07.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokušao da otme basnoslovno vrednu imovinu srpskih firmi i banaka u Hrvatskoj, pa morao podvijenog repa da napusti ministarsku funkciju. Kako saznaje Srpski telegraf, pozadina iznenadne ostavke hrvatskog ministra za državnu upravu Gorana Marića, o kojoj danima bruje mediji u toj zemlji, u stvari je skandal sa otimačinom vile u Dubrovniku, koju je bračni par Amerikanaca srpskog porekla pre 18 godina kupio od beogradske Jugobanke u stečaju.

RepublikaFoto: facebook.com/Goran Marić
Goran Marić

Prema informacijama do kojih je došao naš list, hrvatski premijer Andrej Plenković i njegov bliski saradnik i stranački kolega iz HDZ Marić osmislili su projekat koji bi omogućio Hrvatskoj da raskrčmi srpsku imovinu u toj zemlji.

VELIKI PREOKRET

- Ideja koju su uveliko krenuli da realizuju u suštini se svodi na to da javnim pozivima traže zakupce kojima bi na 30 godina predali, tačnije prodali, upravljanje nad mnogobrojnim objektima srpskih firmi i banaka u Hrvatskoj. Reč je o vilama, zgradama i poslovnim objektima na najatraktivnijim lokacijama u hrvatskim gradovima, a sam period zakupa od 30 godina jasan je dokaz namere da se ta imovina više nikada ne vrati pravim vlasnicima. Srpske firme i banke dugo vode sporove pred hrvatskim sudovima tražeći povraćaj imovine, međutim, ta zemlja ne poštuje ni sporazume o sukcesiji ni pravo privatnog vlasništva, koje je u svim uređenim državama neprikosnoveno - objašnjava naš sagovornik koji je od početka, s naše strane, uključen u pokušaje da se Zagreb urazumi.

Jednog trenutka, kako kaže, izgledalo je da će Plenkovićeva i Marićeva prljava igra uspeti. Ipak, stvar je pre nekoliko dana dobila potpuno novu dimenziju jer su se kao oštećena strana pojavili i američki državljani.

- Za Marića, pre svega, sve je krenulo po zlu kada se ispostavilo da je bivše srpsko odmaralište na ostrvu Jakljan kod Dubrovnika, vilu "Regenhart", od Jugobanke kupio bračni par Amerikanaca srpskog porekla iz San Franciska. Da za Hrvate sve bude još gore, reč je o izuzetno uglednim ljudima, jednom od najpoznatijih naučnika u SAD i njegovoj supruzi, sa jakim vezama u američkoj administraciji. Čak i da nije tako, zna se kako Amerikanci štite interese svojih državljana bilo gde u svetu - objašnjava naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

DOBRA STRATEGIJA

Kako se ispostavilo, pokušaj da se imovina otme od državljana SAD bila je kap koja je prelila čašu. U pravnim krugovima u Hrvatskoj šuška se o noćnom pozivu iz američke ambasade koji je šokirao Plenkovića i u konačnom ishodu rezultirao povlačenjem ministra Marića, koji je morao da ode da se ne bi narušili odnosi sa SAD.

- Bračni par iz Amerike, čim je saznao da Hrvati pokušavaju da im otmu uredno plaćenu imovinu, stupio je u kontakt sa jednim ekspertom za pitanja sukcesije, poznatim beogradskim advokatom, s kojim je razrađena pravna strategija. Po svemu sudeći, istovremeno su, u dogovoru s njim, o svemu obaveštene američke vlasti. Gotovo istog časa zvaničnicima u Zagrebu preneto je više nego jasno upozorenja da Vašington ima mehanizme kojima može da spreči ovakvo pravno nasilje - navodi izvor Srpskog telegrafa, objašnjavajući da se radi o Trampovoj uredbi koja štiti interese Amerikanaca širom planete (pogledajte okvir).

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Ivan Simić

Pravni stručnjak: Borba na svaki način

Advokat Ivan Simić, koji je na ovu temu objavio i stručni rad na nedavnom regionalnom savetovanju pravnika u Budvi, za Srpski telegraf kaže:

- Ne komentarišem ovaj konkretan događaj jer to spada u sferu politike. Ono što mogu da kažem jeste da javni poziv za davanje nacionalizovane imovine, koji je u toku u Hrvatskoj, nije potencijalnim zakupcima jasno stavio do znanja da se radi o oduzetoj, slobodno možemo reći i otetoj, imovini. Imovina koju najmlađa država članica EU nudi u dugoročni zakup nije ništa drugo do nacionalizovana, konfiskovana imovina srpskih preduzeća i trećih subjekata, koji su tu imovinu pošteno kupili i platili. Začuđujuće je da EU nemo posmatra ovaj proces bez bilo kakve reakcije. Stoga, jedino što preostaje jesu pravni lekovi i izvan same EU, u situacijama gde je to moguće, kao što je to slučaj sa ovom vilom u Dubrovniku.

U međuvremenu, priča je suptilno puštena u javnost i ministar Goran Marić podneo je ostavku uz šturo zvanično objašnjenje da je "radio pod pritiscima i postao meta".

Sve ovo, naravno, ne znači da će Hrvatska odustati od otimačine srpske imovine, ali predstavlja bar mali putokaz kako se protiv toga treba boriti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading