Erdogan: Spremni smo za sastanak BiH-Hrvatska-Srbija

Autor: Tanjug

Svet

08.07.2019

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan danas je, tokom sastanka sa članovima Predsedništva BiH, izrazio spremnost da se, kako je naveo, oživi trojni mehanizam, odnosno održi sastanak BiH-Hrvatska-Srbija, saopštilo je Predsedništvo BiH.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan

Kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka Erdogana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, najviše pažnje posvećeno je autoputu Beograd -Sarajevo i značaju koji će njegova izgradnja imati za BiH i sve zemlje u regionu, uključujući Tursku. 

Razgovarano je i o unapređenju saradnje BiH i Turske, prvenstveno u oblasti ekonomije, poljoprivrede, transporta i infrastrukture, kao i o uvozu mesa. Predsednik Turske, dodaje se u saopštenju, čestitao je BiH na predsedavanju Samitom Procesa saradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) koji, kako je naglasio, Turska snažno podržava. On je naglasio da je SEECP koristan mehanizam za očuvanje stabilnosti i mira u regionu. 

Erdogan je rekao da Turska podržava evroatlantski put BiH, ocenivši da će integrisanje BiH u EU i NATO biti garant stabilnosti i mira. Turski predsednik poručio je da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku za očuvanje stabilnosti, mira i prosperiteta BiH. Članovi Predsedništva BiH ocenili su da je poseta turskog predsednika toj zemlji važna za obe države kada je reč o napretku saradnje na svim poljima i jačanju bilateralnih odnosa. 

Naglasili su da u prilog dobrim bilateralnim odnosima, bez otvorenih pitanja, ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih državnih sporazuma.  Erdogan se sastao i sa predsedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, prenela je Fena pozivajući se na saopštenje SDA. 

Kako se navodi u saopštenju, Izetbegović je zahvalio Erdoganu na podršci koju Turska pruža BiH u svim integracionim procesima, kao i na jačanju regionalne saradnje BiH sa susednim zemljama. U cilju jačanja te saradnje, on je ukazao na važnost izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd kao velikog regionalnog infrastrukturnog projekta. SDA navodi da je na sastanku poručeno da će postojeći prijateljski odnosi dve zemalje nastaviti da jačaju u narednom periodu i da će Turska nastaviti da snažno podržava BiH na putu ka NATO i EU.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading