SOLIDARNI S KOSOVOM: Albanija otkazala učešće na samitu SEECP

Autor: Tanjug

Svet

07.07.2019

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj izjavio je da je Albanija otkazala učešće na SEECP "u znak solidarnosti sa Kosovom".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gent Cakaj

Cakaj je na Tviteru objavio da je "odnos organizatora samita prema Kosovu neprihvatljiv i da je u suprotnosti sa ciljem stvaranja atmosfere poverenja, dobrosusedskih odnosa i stabilnosti", prenosi Klix.

- Nema saradnje bez jednakog tretmana. Ostajemo zajedno - poručio je Cakaj.

Ranije je predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači rekao da neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Kosovo pozvano na Samit o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u formatu koji je predviđen za takve sastanke i da ga ne zanimaju "osećaji" Hašima Tačija.

Učešće Kosova na SEECP rešeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo - Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

Prema tom rešenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fus notu. To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP, i one koje priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju.

Samit SEECP počinje sutra, a održava se u Sarajevu i na Jahorini u prisustvu mnogobrojnih zvaničnika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading