Vladika Teodosije posetio Bogdana Mitrovića u pritvoru

Autor: avaz.ba

Svet

07.09.2017

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je pritvorenog 74-godišnjeg Bogdana Mitrovića u zatvorskoj jedinici u Podujevu i ukazao da tolerisanje lažnih prijava i pretnje Srbima nekakvim tajnim listama nisu ništa drugo nego dalji nastavak politike koja vodi potpunom etničkom čišćenju Kosova i Metohije.

RepublikaFoto: youtube.com/B92
Vladika: Bogdan je hrabar čovek!

Vladika Teodosije je nakon posete rekao da je uspeo konačno da poseti pritvorenog Mitrovića i naglasio da je reč o čoveku koji je aktivno pomagao Crkvu i koji je poznat i u selu i šire kao čestit čovek.

- Upravo je Bogdan bio jedan od glavnih inicijatora povratka naših proteranih žitelja sela Mušutište i od rata naovamo bio je na Kosovu i Metohiji 11 puta i učestvovao je u više sastanaka sa međunarodnim i lokalnim albanskim predstavnicima - rekao je Vladika za Informativnu službu Eparhije raško-prizrenske.

Prijava za navodne ratne zločine došla je od komšije Albanca koji je lično uzurpirao Mitrovićevu zemlju i koji godinama pokušava da privoli porodicu Mitrović na prodaju, ukazao je vladika Teodosije i naveo da su se tom Albancu sada pridružili i drugi "svedoci" koji su svi redom uzurpirali srpsku zemlju i ne žele da je vrate vlasnicima.

- Sa ovim činjenicama su upoznati i predstavnici EULEKS-a i kako smo obavešteni istraga je u toku. Očekujemo da se istraga što pre završi i da se Bogdan što pre pusti na slobodu - kazao je vladika i dodao da protiv Mitrovića godinama niko nije ništa imao da kaže sve dok se nije aktuelizovao povratak Srba u Mušutište, čime bi se okončalo nekažnjeno uzurpiranje srpske zemle od strane lokalnih Albanaca.

Dodao je i da očekuje da će narednih dana imati priliku da predstavnike međunarodne zajednice upozna sa potrebom da se taj slučaj urgentno reši, jer ukoliko se nastavi proizvoljno i zlonamerno optuživanje Srba, posebno onih koji žele da se vrate i povrate svoju imovinu, proces povratka će se sasvim zaustaviti.

- Tolerisanje lažnih prijava i pretnje Srbima nekakvim tajnim listama nisu ništa drugo nego dalji nastavak politike koja vodi potpunom etničkom čišćenju Kosova i Metohije od srpskog stanovništva i ova praksa konačno mora da prestane - upozorio je vladika Teodosije.

- Bogdan je, hvala Bogu, hrabar čovek i uzdamo se u Boga i čestite ljude koji žele da pomognu da će istina ubrzo izaći na videlo i da će se naši Srbi iz Mušutišta konačno vratiti na svoja ognjišta, obnoviti svoje kuće i hram koji su pripadnici OVK minirali nakon završetka oružanog konflikta - kaže vladika.

Poručuje i da je u cilju izgradnje poverenja i stabilnosti, veoma važno da se nevini ljudi zaštite od eventualnih lažnih svedočenja iz materijalne koristi.

- To je težak greh i pred Bogom i pred zakonom i ne sme da se toleriše - izjavio je episkop Teodosije nakon posete zatvoru u Podujevu pre par dana.

Specijalne snage kosovske policije uhapsile su Bogdana Mitrovića 28. avgusta, sud u Prizrenu odredio mu je pritvor od 30 dana, zbog navodnog učešća u ratnim zločinima 1999. godine.

Policija je Mitrovića izvela iz grupe raseljenih Srba koji su obišli svoje kuće i porušenu crkvu u Mušutištu, 28. avgusta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading