STOILJKOVIĆ: Makedonija će glasati za Kosovo u Interpolu

Autor: Tanjug

Svet

06.09.2017

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonija će krajem septembra glasati za prijem Prištine u Interpol, izjavio je Ivan Stoilković, poslanik u Sobranju i predsednik Demokratske partije Srba (DPS).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Upitan da li je dobio odgovor na pitanje koje je postavio u makedonskom parlametu - kako će Skoplje glasati kada se bude odlučivalo o prijemu Prištine u Interpol, Stoilkovski kaže da nije dobio, "ali nema sumnje da će Makedonija dati glas za članstvo".

- I to će posle diplmatskog rata koji se odigrao između Beograda i Skoplja ponovo otvoriti tenzije između dve zemlje - ocenio je on.

Stoilkovski kaže da nije dobio odgovor ni na pitanje šta su makedonske službe tačno uradile da Srbija povuče osoblje iz svoje ambasade i da li iza tih aktivnosti stoje predstavnici stanog faktora.

On je, povodom predstojeće parlamentarne rasprave zakonu o dvojezičnosti, rekao da je to uvod u federalizaciju Makedonije i dodao da je DPS zajedno sa VMRO-DPMNE podnela amandman u kome se traži da isti status, osim makedonskog i albanskog, dobiju i srpski i turski.


Prema njegovim recima, šanse da taj amandman prođe su nikakve, jer je parlamentarna većina premijera Zorana Zaeva izuzetno tanka, tako da ga "Albanci drže u šaci", a Zaevu ne odgovara nikakva kriza pred lokalne izbore 15. oktobra.

Upitan da li će je sledeći korak usvajanje u Sobranju rezolucije o genocidu nad albanskim narodom u Makedoniji u periodu 1912-1956. godine, Stoilković kaže da "u ovoj fazi verovatno ne, ali pitanje je trenutka kada će Albanci tražiti i to".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading