Na izvol' te: Milo Ulcinj pretvara u NATO vojnu bazu

Autor:

Svet

29.06.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crna Gora ustupa zemljište od 250.000 kvadratnih metara Sjedinjenim Američkim Državama za izgradnju vojne baze na Jadranu, poručio je crnogorski predsednik Milo Đukanović na svečanosti upriličenoj u ambasadi SAD u Podgorici i dodao da bi za tu svrhu poslužila lokacija Valdanos kod Ulcinja.

Foto: Tanjug/AP
Đukanović i Stoltenberg

- Crnogorski kralj Nikola vizionarski je shvatio važnost transatlantskog povezivanja. On je velikodušno predsedniku Vilijamu Taftu ponudio na korišćenje crnogorsku obalu u okolini Ulcinja kako bi SAD uspostavile mornaričku bazu i stanicu za snabdevanje američkih brodova u evropskim vodama - rekao je Đukanović.

Crna Gora, podsetimo, od 5. juna 2017. i zvanično je postala članica NATO, a portal In4s.net. piše da je već pokrenuta procedura kako bi se 250.000 kvadrata državnog zemljišta ustupilo vojsci.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić ističe da crnogorski predsednik već 30 godina radi po diktatu Amerike i da je sasvim očekivano da će učiniti sve da do realizacije i stvaranja baze dođe što pre.

- Ne bi me čudilo da Milo na mestu crkava i manastira koje otima od SPC sagradi helidrome za američke letelice i instalira NATO i vojne baze na prostorima naših svetinja. Od Đukanovića se to i očekuje, njega su tu i postavili da svih ovih 30 godina da krade za sebe i svoje strane mentore sve što se može pokrasti. Očekuju da im ustupi sve što se može ustupiti - zaključuje Milačić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Moj stav

Zoran Dragišić, vojni analitičar

Srbija je vojno i u svakom drugom smislu najjača u regionu, neće je poremetiti potencijalno stvaranje vojne baze SAD u Crnoj Gori

Međutim, Miroslav Lazanski, vojno-politički komentator, smatra da Ulcinj nema luku gde bi američki ratni brodovi mogli da se usidre.

Baze SAD u okruženju

- Bondstil na Kosmetu

- Vojna baza u Albaniji (Drač)

- Makedonija (jedna baza)

- Dve u Bugarskoj

- Dve u Rumuniji

- Jedna u Mađarskoj

- Baze na Kritu

- Jedna u Turskoj

- Tri u Grčkoj

- Baze u Italiji

- Ako im je interesantna velika ulcinjska plaža za iskrcavanje desanata, mornaričke pešadije, onda Ulcinj može da se oprosti od turizma, Ada Bojana takođe. Imaju baze u Albaniji, koja je članica NATO, svi albanski aerodromi su njihove baze. Ta uvala na Ulcinju nema dubinu za vojnu bazu. Ne postoji ravnoteža snaga u regionu jer su Amerikanci na Balkanu dominantno prisutni, Rusa nema - objašnjava Lazanski i dodaje da Srbija nema razloga za strah jer je u odličnim odnosima sa SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading