Mitropolija uputila OŠTRU PORUKU Crnogorcima: To što pokušavate, nisu radili ni komunisti, ni okupatori!

Autor: informer.rs

Svet

23.06.2019

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitopolija crnogorsko-primorska osporila je danas tezu da je crkvena imovina u Crnoj Gori do 1918. godine bila u vlasništvu države.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Vasilije Ostroski
Ostrog

- Uvidom u arhivski dokument o popisu Državne imovine, tokom trajanja nezavisne države Kraljevine Crne Gore do 1918. godine, jasno se vidi da nijedna pravoslavna, ni rimokatolička crkva, ni džamija nisu bile imovina države - navodi se u saopštenju koje Mitropolija objavila na svom sajtu.

Mitropolija ocenjuje da se, kako se navodi, atakujući bezobzirno na hramove i imovinu Cetinjske Mitropolije najnovijim Predlogom Zakona o slobodi veroispovesti, "državni centri moći u Crnoj Gori" služe se krivotvorenjem istorijskih činjenica.


- Državni zvaničnici u Podgorici istupaju sa netačnom i neobjektivnom tezom da je imovina Cetinjske Mitropolije i njenih hramova pre 1918. godine navodno bila svojina države Crne Gore - dodaje Mitropolija crnogorsko-primorska i ocenjuje da je to, kako se navodi, iskonstruisano stanovište formulisano za potrebe dnevne politike i da nema uporište u istorijskim činjenicama i sačuvanim arhivskim aktima.

U saopštenju se objašnjava da činjenice upravo govore suprotno i da su još u srednjovekovnoj Zeti, gospodari koji su bili izdanci narodnih dinastija Vojislavljevića, Nemanjića, Balšića i Crnojevića, ustupali vladarskim poveljama brojne i bogate zemljišne posede manastirima i crkvama.

- Darovani posedi postajali su vlasništvo hramova, odnosno Crkve, a ne države ili dvora - navodi Mitropolija.

U saopštenju se naglašava da su sve državne vlasti u Crnoj Gori, kako nacionalne, tako i okupacione, barem do 1946. godine, poštovale i uvažavale imovinska prava i vlasništvo Cetinjske Mitropolije i njenih hramova, i nisu uzurpirale njene posede. 

Dodaje se da su se stvari promenile dolaskom komunista na vlast, kada su, prema Zakonu o agrarnoj reformi i unutrašnjoj kolonizaciji iz 1946. pravoslavni manastiri u Crnoj Gori lišeni većeg dela svojih zemljišnih poseda. 

Prema istom zakonu, objašnjava Mitropolija, manastiri su kategorisani u dve grupe manastira tzv. većeg istorijskog značaja, u koje su svrstani Cetinjski manastir, Ostrog, Piva, Morača i Savina, i ostali manastiri. 


- Manastirima 'većeg istorijskog značaja' zakon je ostavio u svojinu 30 hektara zemlje i 30 hektara šume, dok je ostalim manastirima ostavio u pravo svojine i korišćenja 10 hektara obradive zemlje i šume - kaže se u saopštenju.

Dodaje se da taj zakon nije nacionalizovao hramove i minimum zemljišnog poseda, koji se nije našao na udaru agrarne reforme, već ih je ostavio u pravo svojine i slobodnog raspolaganja Cetinjskoj Mitropoliji i njenim područnim hramovima. 

- Nikad ni jedna državna vlast u Crnoj Gori nije pokušavala niti realizovala podržavljenje pravoslavnih hramova i celokupne njihove imovine. Sadašnje nastojanje državnih centara moći u Podgorici jedinstven je takav slučaj u celokupnoj istoriji Crne Gore i njene državno-pravne tradicije - ističe se u saopštenju. 

Mitropolija navodi da takva, kako se navodi, izrazito nasilna ideološka i politička doktrina nema utemeljenja u pravnom i celokupnom istorijskom nasleđu Crne Gore.

Mitropolija na kraju apeluje na poštovanje zaveštanja narodnih velikana, kao što su gospodar Ivan Crnojević i Sv. Vasilije Ostroški i dodaje da je narod koji "flagratno krši i nesavesno ignoriše autentično duhovno i pravno nasleđe minulih pokoljenja", neminovno osuđen na duhovnu destrukciju i biološko nestajanje. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading