(VIDEO) Narod se digao protiv otimanja hramova SPC: Ovo su glavne poruke sa jednog od najmasovnih skupova u Crnoj Gori

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

15.06.2019

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trojčindanski sabor pod motom "Odbranimo svetinje" održan je ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici. Prema pisanju crnogorskih medija, Sabor je bio jedan od najmasovnijih skupova u istoriji Crne Gore.

RepublikaFoto: youtube.com/IN4S
Jedan od najmasovnijih skupova u CG

Sabor je reakcija na Nacrt zakona Vlade Crne Gore o slobodi veroispovesti i uverenja, kojim se, ako bude usvojen, dovode u pitanje dostojanstvo i imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Na kraju Trojčidanskog sabora, episkop budimljanski-nikšićki Joanikije pročitao je proglas u kojem stoji da Predlog zakona o slobodi veroispovesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je 16. maja 2019. godine utvrdila Vlada Crne Gore, nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv eparhija SPC, koje imaju svoju osmovekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kojem se danas nalazi Crna Gora.

Poruka Mirašu: Sotono, odlazi!

RepublikaFoto: youtube.com/ Atlas TV Montenegro

Vernici i građani koji protestuju protiv najavljenog zakona okupili su se i u Kotoru, gde su imali i poruku za samozvanog mitropolita samozvane Crnogorske pravoslavne crkve raspopa Miraša Dedeića.

- Sotono, odlazi - uzvikivali su okupljeni, a na snimku koji je objavljen i na društvenim mrežama vidi se da je došlo i do koškanja sa policijom


Episkop Joanikije je uputio zahtev Vladi Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče Predlog zakona i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi veroispovesti.

 

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i centralno-američki Kirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije i umirovljeni episkop Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom.

Ispred platoa Hrama okupio se ogroman broj građana.

Amfilohije: Sabor lek od bratoubistva i bogoubistva

Amfilohije je kazao da Sabor nije ništa novo za Podgoricu i da nema jezika na kojem se ne proslavlja ova sveta liturgija i na kojem se ne svedoči istina o savršenom Bogu koji je otkrio sebe i svoju tajnu.

On je kazao da postoje dve vrste sabora: sabor u ime Božanske ljubavi, u ime Božje, ljubavi prema Bogu i ljubavi prema ljudima, i drugi, oko demonske satanske sile, koja nosi zlo, mržnju, razdore i ubistva zemaljske narode.

- Samo ljubavlju ratujemo protiv zla, greha i smrti. Protiv nečoveštva i razvratništva. To je ono čime svedočimo da smo mi sinovi svetla. Oni koji su ubijali Boga Oca i koji ga danas ubijaju su i bratoubice. Retko se gde to dešavalo kao u Crnoj Gori. Bratoubistvo u ime Marksa i Engelsa, Staljina i Broza - kazao je mitropolit.

Amfilohije je naglasio da je ovaj sabor lek od takvog bratoubistva i bogoubistva.

On je pozvao da se zaustave podele u Crnoj Gori.

- Ovaj sabor traži od vlasti da se isceli taj bratoubilački duh koji se nad Lovćenom nadvio, da se vratimo Trojčidanskim saborima. Da se vrate Crkva na Lovćen i vladika Rade. Da se vrati narodu vera u živoga Boga. Oni koji skrnave mošti svetitelja naših neka se vrate sebi, svojoj savesti, Bogu neka se vrate. Neka donose zakone koji su saglasni vekovnom predanju Crne Gore. A takve zakone je pisao Sveti Petar Cetinjski, koji su počinjali sa: "U ime Oca i Sina i Duha svetoga" - rekao je mitropolit Amfilohije.

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti, kojim se predviđa otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading