"ČIKAŠKI BOMBAŠ" PRETI ZAEVU: Objaviće prisluškivane razgovore zbog "Kumanovske grupe"!

Autor: RTS

Svet

04.06.2019

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čikaški bombaš, koji je poslednjih dana postao poznat po nadimku "El Čeka" zapretio je premijeru Zoranu Zaevu da će, ukoliko se pripadnici "Kumanovske grupe" nađu u opasnosti, objaviti novu seriju prisluškivanih razgovora, javljaju makedonski mediji.

Foto: Tanjug
Zoran Zaev

"El Čeka", kojeg je makedonska policija identifikovala kao A.Š., Albanca koji živi u Čikagu, do sada je objavio desetak prisluškivanih razgovora zvaničnika Demokratske unije za integracije vođene tokom sukoba u Kumanovu 2015. godine.

"Zoran Zaev mora da zna da, ukoliko se nešto dogodi, može da zaboravi na predstavu koju vodi sa Alijevcikma (Ali Ahmeti, lider DUI) i ostalim saradnicima", naveo je "El Čeka" na Fejsbuku.

Pretnja je usledila pošto je nekoliko albanskih medija u Sevrnoj Makedoniji objavilo da se nekolicima pripadnika Kumanovske grupe nalazi u opasnosti.

Tvrdi da je snimke objavio po naređenju Samija Ukšinija, poznatog i po ratnom nadimku "Komandant Sokolji", koji je osuđen na dugogodišnju robiju zbog učešća u sukobima sa makedonskom policijom u Kumanovu. Tokom sukoba u Makedoniji 2001. godine, Ukšini je bio jedan od portparola Oslobodilačke nacionalne armije.

 

 

Od Zaeva je zatražio da formira međunarodni tim za istragu o "Slučaju Kumanovo" i objavi rezultate u roku od 62 dana, ili će objaviti seriju novih prisluškivanih razgovora.

Objavljivanje prisluškivanih razgovora, za koje nije jasno odakle potiču, usledilo je pošto je postalo izvesno da pripadnici te grupe neće uskoro izaći iz zatvora. Poslednjih meseci, pripadnici te grupe u nekoliko navrata su se sukobili sa nekadašnjim funkcionerima makedonske vlade, koji su se posle promene vlasti našli u pritvoru.

Takođe, "Komandant Sokolji" i njegove pristalice prete osvetom i bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je pobegao u Mađarsku u novembru prošle godine, dva dana pre nego što je trebalo da počne izdržavanje zatvorske kazne zbog zloupotrebe službenog položaja.

Foto: Tanjug/AP
Nikola Gruevski

Zatvoreni pripadnici "kumanovske grupe" traže međunarodnu istragu o događajima u tom gradu 2015. godine, preteći da će 6.000 snimaka razgovora predati američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji i Ambasadi SAD u Skoplju.

U dvodnevnim sukobima u Kumanovu poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povređena. Tom prilikom poginulo je i deset pripadnika "kumanovske grupe".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading