Zagreb se hvali dronom koji mi imamo 15 godina: Hrvatski mediji ismejali svoje ministarstvo

Autor:

Svet

27.05.2019

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok Srbija čeka iz Kine isporuku borbenih dronova, hrvatsko Ministarstvo odbrane hvali se nabavkom izviđačkih dronova orbiter 3, koje mi imamo još od 2005. Ovu "veliku vest", koju je plasiralo hrvatsko Ministarsvo odbrane, ismejali su i tamošnji mediji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U hrvatskom Ministarstvu odbrane naveli su da će dron orbiter 3, težak 30 kilograma, koristiti za rano otkrivanje požara, nadzor plovnih i drumskih puteva, podršku u kriznim situacijama i za nadzor državne granice. Hrvatski sajt Morski ovu vest je preneo uz ironičnu opasku da Srbija poodavno koristi te dronove.

150 KILOMETARA DOMET ORBITERA 3

Srbija je deset tih dronova, koji su prvi put predstavljeni javnosti na sajmu u Parizu 2005, odmah nabavila, zbog čega je u Izrael poslala i grupu vojnih operatera na obuku o upravljanju tim bespilotnim letelicama.

 

 

Vojni analitičar Miroslav Lazanski priča za Srpski telegraf da smo mi orbiter i sami malo modifikovali, a koristimo ga za izviđanje.

420 MINUTA MOŽE DA BUDE U VAZDUHU

- Nije to sada ništa specijalno, njih svi nabavljaju. Još, međutim, nemamo borbene, naoružane dronove, ali dobićemo ih od Kineza, to je već dogovoreno. Hrvati te borbene dronove nemaju, njima su tokom rata 1995. godine Amerikanci sa Brača puštali svoje izviđačke dronove tokom operacije "Oluja" - napominje Lazanski.

Raspon krila orbitera 3 je 4,4 metra, dužina 1,9 metara. Osim Srbije i Izraela, ove dronove koriste Azerbejdžan, Finska, Irska, Meksiko, Peru, Poljska, Uganda... 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading