Zakon o vojsci nova sramota đetića: Odbiješ NATO, dobiješ otkaz!

Autor: novosti.rs

Svet

16.05.2019

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorski parlamanet raspravljao je u četvrtak o izmenama i dopunama Zakona o vojsci kojima je, između ostalog, predviđen otkaz svakom vojniku koji odbije da učestvuje u NATO misijama, kao i novčane kazne do 1.500 evra za one koji se ne odazovu pozivu za službu u rezervnom sastavu vojske.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MATIĆ
Foto: Ilustracija

Dok su iz vladajuće partije izmene branili rečima o patriotizmu i unapređenju sektora odbrane, iz opozicije su ih kategorisali kao skandalozne.

Prema rečima poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića obaveznost učešća u NATO misijama pod pretnjom otkaza je opasan presedan, s obzirom na to da Crna Gora nije postala članica tog saveza voljom građana, već "voljom političke elite koja mora da sluša naređenja koja stižu sa strane". Poručio je i da poslanici ne smeju da dozvole da vojnici postanu "topovsko meso za ostvarivanje interesa globalne bankarske fašističke elite", te da im se mora obezbediti da se pozovu na član 9. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

- Da li će neki Bošnjak u uniformi vojske Crne Gore, a koji je vernik, moći da se pozove na prigovor savesti i odbije da učestuje u napadu na svoje sunarodnike iz regiona i da kaže "ja neću da pucam na svoju braću". Isto se odnosi i na vojnika koji je srpske nacionalne pripadnosti, a vojnik je Crne Gore, da li se i on može pozvati na prigovor savest u slučaju da bude poslat na sever Kosova i Metohije, a da pritom ne dobije otkaz - pitao je Medojević ministra Predraga Boškovića.

KAZNE

Predloženim izmenama zakona predviđena je novčana kazna od 150 do 1.500 evra za osobu koja se ne odazove na poziv za službu u rezervnom sastavu, ako se ne odazove pozivu Ministarstva odbrane za vršenje vojne obaveze u miru i ako vojnu knjižicu iznese iz Crne Gore.

Njegov partijski kolega, Milun Zogović, zakon je ocenio kao kontradiktoran.

Ovim predlogom zakona stavlja se znak jednakosti između očuvanja teritorijalnog integriteta Crne Gore i na primer Albanije ili Hrvatske, jer je interes NATO-a glavni državni interes Crne Gore, tako da će naši vojnici potencijalno morati da ginu za interese, na primer Hrvatske i Tirane ili da ratuju protiv vojske Srbije na Kosmetu - kaže Zogović.

Obrazlažući neophodnost donošenja izmena Zakona o vojsci, ministar Bošković je kazao da su razlozi za to usaglašavanje sa strategijskim dokumentima, propisivanje službe u rezervnom sastavu vojske, vojna obaveza, kao i izmene poslova Generalštaba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading