Kolinda ponovo odala počast ustašama na blajburškom polju

Autor: Tanjug, Republika

Svet

09.05.2019

06:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović obišla je Blajburg, mesto gde su sahranjene ustaše.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Kolinda Grabar-Kitarović

Grabar-Kitarović obišla je to mesto, položila cveće i zapalila sveće ustašama ubijenim po okončanju Drugog svetskog rata.

Iz Kabineta hrvatske predsednice je saopšteno da je to bilo “masovno ubistvo ratnih zarobljenika”, da su pritom prekršene, kako se tvrdi, “sve civilizacijske norme i odredbe humanitarnog prava, pre svega Ženevska konvencija o ratnim zarobljenicima iz 1929.”, kao i da je to bio po razmerama “najveći poratni masovni zločin u Evropi nakon Drugoga svetskog rata”.

 

 


U saopštenju s Pantovčaka se ne navodi kada je Grabar Kitarovićeva posetila Bajburg s obzirom na to da učestvuje na samitu Brdo-Brioni koji je juče počeo u Tirani.

Inače, najavljena komemoracija ustašama stradalim na području Blajburga ipak će biti održana ove godine, iako su austrijske vlasti pokušale da je zabrane upravo zbog isticanja ustaških obeležja i simbola, kao i pokliča koji su proteklih godina masovno korišćeni, a što je protivno zakonima te zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading