Amerikanci urnisali Mila: Zbog veza sa organizovanim kriminalom, Đukanović ostaje na vlasti 3 decenije

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

06.05.2019

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka organizacija "Fridom haus" svrstala je Crnu Goru među delimično slobodne države i ocenila da predsednik Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) koriste široku mrežu korupcije, uključujući navodne veze sa organizovanim kriminalom, kako bi ostala na vlasti skoro tri decenije.

RepublikaFoto: youtube.com/ Nemanja 00
Provaljen: Milo Đukanović

Uticajna američka NVO Crnoj Gori je, u izveštaju "Sloboda u svetu", dala ocenu 65 od mogućih 100.

U izveštaju se navodi da su u Crnoj Gori birači generalno slobodni, ali i da rasprostranjen sistem protekcije i široko rasprostranjena korupcija ohrabruju lojalnost vladajućoj partiji.

- Mnogi članovi vladajuće stranke imaju navodne veze sa organizovanim kriminalom, što cementira DPS na vlasti. Poslodavci u javnom i privatnom sektoru, povezani sa državom, pritiskaju zaposlene da glasaju za vladajuću koaliciju. Marginalizovana populacija, kao što su Romi, mobilisana je od strane DPS-a kroz šeme kupovine glasova - navodi se u dokumentu.

- Đukanović koristi ogromnu moć već decenijama, kroz funkcije premijera i predsednika, ali i predsednika DPS-a kada je bio van Vlade. On održava opsežnu kontrolu nad većinom javnih institucija. Iako je po Ustavu u Crnoj Gori parlamentarni sistem vladavine, Skupština je usvojila novi zakon nakon što je Đukanović pobedio na predsedničkim izborima 2018. kojim značajno proširuje njegova predsednička ovlašćenja - dodaje se u izveštaju.

 

 

Navodi se i da je Đukanović koncentrisao moć u svojim rukama.

Korupcija i postavljanje bliskih ljudi na funkcije su, prema izveštaju, široko rasprostranjeni, iako je bilo skromnih pokušaja vlasti da se izbori sa tim pojavama.

Navodi se da je u toku suđenje dvojici čelnika Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću za pokušaj državnog udara, i da će ishod njihovih slučaja pokazati nivo transparentnosti, otvorenosti i odgovornosti u sudskom sistemu.

"Fridom haus" navodi da Vlada predvođena DPS-om nemilosrdno radi na delegitimizaciji političkih aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovom politikom, karakterišući drugačiju politiku kao prijetnju državi i javnom redu.

Podseća se i na hapšenje poslanika DF-a Nebojše Medojevića zbog odbijanja da svedoči.

Državni sektor, dodaje se u izveštaju, dominira ekonomijom i klijentelizam i korupcija predstavljaju prepreke za normalno poslovanje.

Slaba opozicija

Opozicija u Crnoj Gori je, prema oceni "Fridom hausa", slaba i podeljena.

- Posmatrači su primetili da je linija između partijske strukture DPS-a i vladinih institucija nejasna, što još više stavlja opoziciju u nepovoljan položaj. I dok se brojne partije nadmeću na izborima, opozicija podeljena i slaba i često bojkotuje političke procese. Pozicija opozicionih partija je još više oslabljena 2018. godine kada su pretrpeli poraze i na predsedničkim i na lokalnim izborima - stoji u izveštaju.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading