Hvala Erdoganu što nas je saslušao: Dodik razgovarao sa liderom Turske

Autor: Republika

Svet

02.05.2019

18:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je posle današnjeg sastanka u Ankari turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na čvrstom stavu i zalaganju da se u BiH što pre formira vlast. On je rekao da razume to što Erdogan podržava ulazak BiH u NATO, s obzirom da je Turska članica tog saveza, prenosi RTRS.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milorad Dodik

- Želim da izrazim zadovoljstvo što je predsednik Turske bio spreman da nas sasluša i što ceni naše razlike u pogledu pristupa o NATO putu koji mi imamo u BiH - rekao je Dodik.

Ponovio je da je neophodno što pre formirati vlast u BiH, kako bi zemlja nastavila normalno da funkcioniše.

- U BiH postoji saradnja kroz Partnerstvo za mir, koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike koje imamo već su poznate - rekao je Dodik.

Istakao je da je veoma važno i pitanje uključivanja BiH u projekat "Turski tok" koji povezuje izvore gasa preko Turske, zapadnog Balkana do zapadne Evrope.

Erdogan je rekao da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno njeno učlanjenje u NATO i dodao da je potrebno što pre formirati vlast.

 

 

- Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da u Ankari ugostim članove Predsedništva BiH. Želimo da se što pre formira vlast bez međusobnih optužbi i nadam se da će se lideri što pre fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i učlanjenje u NATO, zašta Turska pruža veliku podršku - izjavio je Erdogan.

Turski predsednik je naveo da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u toj zemlji od velike važnosti za mir u celoj Evropi.

Erdogan je saopštio da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će, dodao je, doprineti trgovinskoj razmjeni od milijardu evra.

- Autoput Sarajevo-Beograd će doprineti razvoju cele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumevanju. Razgovarali smo i o energetici, turizmu, poljoprivredi i stočarstvu. Nastavljamo da podstičemo privatne kompanije da posluju i ulažu u BiH. Radimo na jačanju veza u kulturi i poštovanju ljudskih odnosa - rekao je Erdogan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading