Milo spremio brutalan napad na srpske svetinje: Kreće pljačka imovine SPC

Autor: mediji, Republika

Svet

28.04.2019

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nacrt zakona o slobodi veroispovesti više liči na revolucionarni poziv za gonjenje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i pljačku njene imovine", nego na valjano pravno regulisanje slobode vere, ocenio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u intervjuu "Danu".

RepublikaFoto: youtube.com/ Predsjednik Crne Gore
Milo Đukanović

Joanikije je kazao da uprkos spremnosti SPC da potpiše ugovor sa državom, kao što su to uradile Islamska zajednica i Rimokatolička crkva, nisu naišli na iskren dijalog.

- Umesto toga dobili smo nacrt zakona o slobodi veroispovesti, koji je više ličio na revolucionarni poziv za gonjenje Crkve i pljačku njene imovine, nego na valjano pravno regulisanje slobode vere - rekao je Joanikije.

On je naveo da izrada i usvajanje zakona o slobodi vere ima veliki značaj i za Crkvu i za državu.

- Mi već duže vremena, više od jedne decenije, naglašavamo da to važno pitanje treba rešiti u skladu sa opštevažećim pravnim načelima i Ustavom Crne Gore. Organizovali smo 2008. godine međunarodni naučni skup na temu verskih sloboda danas i štampali zbornik radova - rekao je Joanikije.

On je saopštio da su inicirali, nažalost bezuspešno, više puta dijalog sa nadležnim državnim institucijama koji bi doprineo boljem razumevanju ovog pitanja.

 

 

- Pozitivno smo ocenili zaključenje ugovora između Crne Gore i Rimokatoličke crkve i slične ugovore sa drugim verama u Crnoj Gori. Izrazili smo spremnost da potpišemo ugovor sa državom ukoliko bi on bio prihvatljiv za obe strane - kazao je Joanikije.Dosad je, kako je dodao, neslavno tekla priča sa tim nacrtom, ali ga se vlasti još nesu odrekle.

- Mi, svakako, ne možemo da prihvatimo zakon u kom bismo u svojoj državi od nje bili diskriminisani u odnosu na druge crkve i verske zajednice. Nedopustivo je da se kroz različite pravne akte koji se odnose na istu materiju - slobodu vere - uvode dvojni standardi i neravnopravnost među verama u Crnoj Gori - smatra Joanikije.

On je kazao i da oni koji bi da ruše krstionicu na Miholjskoj prevlaci našli bi se na tragu zlotvora koji su srušili Prevlački manastir sredinom 15. vijeka i Lovćensku kapelu, ali bi i njihovo prokletstvo primili na sebe.

- Pitanje krstionice na Prevlaci ne može se pravilno razumeti bez njene predistorije. Tamo je davno porušena naša najveća svetinja, Manastir Svetih Arhangela koji vekovima čeka obnovu - rekao je Joanikije.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading